Project hand[at]work: een ode aan handwerk

In TxP (Textiel Plus) 250 vertelt Pauline Nijenhuis over het project hand[at]work, waarbij ze de toegevoegde waarde van het handschrift van een kunstenaar ten opzichte van de borduurmachine onderzoekt. Maar er is meer dat borduren ons geeft, zo vertelt ze in een tweede gesprek.

Tekst: Moniek Spaans

Voor het project hand[at]work vroeg Pauline vijf textielkunstenaars om een werk met de hand te borduren. Frank de Wind, medewerker van het TextielLab, maakte het zelfde werk, maar dan achter de borduurmachine. Dit project gaat natuurlijk niet alleen over het kleine gebied van de beeldende kunst, maar ook over de maatschappij, over automatisering. Nemen machines al ons werk over? Geven we onze handen weg?

Pauline: "Tijdens het project zat ik heel veel achter de pc, maar ik was zo blij als ik weer iets mocht borduren. Het is zo fijn om iets te zien wat je zelf gemaakt hebt. Dat geeft zo veel voldoening! 'In machinaal werk zit geen ziel meer', meent een van de borduursters. Zij denkt dat wat er door de kunstenaars heen gaat tijdens het maakproces in het werk gevangen wordt. En ze houdt van de traagheid van het borduren."

Yogales

Pauline: "Een andere borduurster heeft haar yogalessen nota bene vervangen door borduren. Zelf ga ik bij het borduren door verschillende stadia: het eerste is finetunen, daarna krijg ik zo’n tien minuten allemaal ideeën en daarna komt de fase dat je er even niet bent. Heerlijk."

"Vertragen is belangrijk in deze tijd waarin alles steeds maar sneller gaat."

Onthaasten

Op de vraag of het handwerk een ode is aan het onthaasten, zegt Pauline: "Ja, dat zou je kunnen zeggen. Vertragen is belangrijk in deze tijd waarin alles steeds maar sneller gaat. En dat geldt niet alleen voor de makers van het project, maar ook voor de kijkers. Ik zou het publiek willen uitnodigen de verschillende borduurwerken met aandacht te bekijken en de tijd te nemen om wat je ziet echt in je op te nemen."

Expositie

Op 11 september 2019 zijn Marjolein Burbank, Tessa van Helden, Mique Menheere, Hinke Schreuders en Frank de Wind van het Textiellab geïnterviewd en gefilmd in het Textielmuseum voor de documentaire die gemaakt is over het project hand[at]work. Pauline werd hierbij ondersteund door projectcoördinator Caroline van Dockum. De film is gepresenteerd bij de opening van de tentoonstelling 'Hand Schrift’ die nog tot 26 januari 2020 te zien zal zijn bij CBK Emmen. Op 19 januari zal Pauline bij het CBK een lezing houden over het project.

> Naar TxP (Textiel Plus) 250

> Naar de website van CBK Emmen

> Naar de website van Pauline Nijenhuis

Meer

José Ras en haar Sous-vêtements, een verlangen voorbij functionaliteit
Together in Diversity’ bij High Five Art Galerie
Jessie Georges creëert een glimp van een nieuwe wereld, opgehangen aan 2 knopspelden
Textiel en Porselein: Konno’s studie van tegenstellingen
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief