Hannah Mai jurywinnaar Textiel Plus Wedstrijd 2019

Hannah Mai (1986) is de jurywinnaar van de Textiel Plus Wedstrijd 2019. Uit de 133 ingezonden en de 78 tentoongestelde werken greep The Emotional Artist van Hannah de jury aan vanwege de subtiliteit en de passie die eruit spreken. 

Tekst: Wouter de Vries

Hannah, hoe is het voor je om de Textiel Plus Wedstrijd te winnen?

"Ik vind het geweldig. Het heeft mij wél verrast dat de jury voor mijn werk gekozen heeft. Ik had niet verwacht dat zo’n conceptueel werk zou winnen, dat de jury daar zo goed naar zou kijken. Veel inzendingen voor de Textiel Plus Wedstrijd zijn af en interessant om lang naar te kijken. Naar mijn werk ga je niet uren turen. Maar het concept biedt dan wel weer perspectief."

"Het borduren op foto’s staat bij mij voor het stukmaken van iets moois"

Vertel eens meer over dat concept…

"The Emotional Artist is voor mij een tussenproject. Ik zat vast met mijn fotografie en de frustratie daarover zorgde ervoor dat ik niets meer kon doen. Toen heb ik dit concept voor mijzelf bedacht; dat ik in elke emotie die ik heb, toch iets kan maken. Dan breekt het wel weer los en ontstaat er nieuw werk. Maar dan moet je het wel blijven doen. De koppeling van emoties en kleuren dwong mij om iets te maken. Al doende ontdekte ik dat ik met de kruissteekjes “echt” werk wilde gaan maken. Twee borduurwerken die ik in mijn eigen expositie op het Textiel Plus Festival toonde, komen uit dit werk voort."

Spelen emoties ook een rol in je andere werk, je fotografie?

"Je maakt altijd wel wat in je zit. In mij zitten veel emoties, veel moeilijkheden ook wel. Dat komt inderdaad ook tot uiting in mijn fotografie. Het borduren op mijn foto’s staat voor mij voor het stukmaken van iets moois; ik maak mijn eigen afdrukken kapot. Maar er ontstaat ook iets nieuws, het heelt vanzelf weer. Het is een symbolische daad."

Heb je een achtergrond in textiel?

"Nee, die heb ik niet. Ik ben wel sinds september bezig met een basisopleiding van de HKU om op een andere manier te leren kijken naar kunst, en naar mijn eigen werk. Dat is lastig te realiseren vanuit je eigen atelier, je eigen hoofd. Ik heb net een heel blok gehad over tekenen. We moesten in vijf seconden een naaktmodel kunnen tekenen."

"Zo’n opdracht zou ik mezelf nooit geven. Je leert zo op een heel andere manier denken, kijken en praktisch oplossen. Het maakt mij veel vrijer, ik durf nu veel meer. Ik ben niet meer zo bang om het verkeerd te doen en accepteer meer wat er in het proces gebeurt."

Heb je een doel waar je naartoe wilt werken?

"Uiteindelijk wil ik met mijn vrije werk mijn brood verdienen. Ik wil daar graag hard voor werken en mijzelf pushen steeds beter werk te maken. Ik zie deze prijs dan ook als aanmoediging en een goede stap in die richting."

> Naar de website van Hannah Mai

> Instagram: @hannahmai.nl

Meer

Haken en breien, het feministische statement van Louise Pappageorge
Gemengde gevoelens over ons online leven – Pauline Nijenhuis in expositie Folding Ambivalence
Van vorm veranderende sculpturen van Lou Baker
Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief