Winnaars Textiel Plus Wedstrijd 2019

Hannah Mai is de jurywinnaar van de Textiel Plus Wedstrijd 2019, en Anne van de Pas de publiekswinnaar. Dit maakten we bekend tijdens het Textiel Plus Festival, dat van 14 t/m 16 november 2019 plaatsvond in Den Bosch. Hanneke van Broekhoven en Tineke Puyenbroek ontvingen allebei een eervolle vermelding. Hier tonen we de werken die in de prijzen zijn gevallen.

Tekst: Wouter de Vries

De juryleden - Tineke Geurts, commissiehoofd wisselexposities in Museum de Kantfabriek in Horst, en TxP-redactieleden Dorothé Swinkels en Herma Meere - hadden de moeilijke taak om uit 133 inzendingen een selectie te maken voor de expositie tijdens het Textiel Plus Festival, en vervolgens om de jurywinnaar en twee eervolle vermeldingen te kiezen. De bezoekers konden ter plaatse stemmen op de publiekswinnaar.

Jurywinnaar: Hannah Mai

Hannah Mai werd met haar inzending The Emotional Artist donderdag 14 november uitgeroepen tot jurywinnaar van de Textiel Plus Wedstrijd 2019. Over het winnende werk was de jury unaniem. De jury beschrijft Hannah's werk als subtiel, consequent, introspectief en getuigend van passie. Hannah: "In het werk probeer ik grip te krijgen op mijn eigen emoties, door ze te kaderen in kleur en lijnvorm. Ik heb 21 emoties gekoppeld aan 21 kleuren. Elke dag borduur ik in kruissteek de kleuren van de emoties die ik ervaar op dat moment. Het eind van de dag markeer ik met een wit steekje. Zo ontstaat iedere maand een nieuw overzicht van mijn gevoel."

> Lees het artikel over Hannah

Publiekswinnaar: Anne van de Pas

Anne van de Pas werd met Fantasiewezens in blauw op zaterdag 16 november uitgeroepen tot publiekswinnaar van de Textiel Plus Wedstrijd 2019. Tijdens het festival brachten 556 bezoekers hun stem uit, waarvan veruit de meeste naar het werk van Anne gingen. Anne: "Ik ben een gepassioneerd borduurster en heb daarom altijd wel een werk waar ik soms wel een jaar mee bezig ben. Dit werkje is al doende ontstaan. Ik begin ergens op zo'n lapje en het breidt zich dan langzaam uit. In het begin weet ik vaak nog niet welke kant het opgaat en als ik daarin vastloop, laat ik het een paar weken liggen."

> Lees het artikel over Anne

Eervolle vermelding: Hanneke van Broekhoven

Hanneke van Broekhoven ontving op donderdag 14 november een eervolle vermelding voor haar werk Ik ben er voor je. De jury roemt het gevoelige en heel bewust uitgewerkte onderwerp, dat Hanneke heeft opgedragen aan de vrijwilligers van de Luisterlijn. Hanneke: "Dit werk verbeeldt compassie. De hand van degene die lijdt, ligt onderop. Deze hand heeft meer rafels, losse draadjes en sleetse plekken. De kleur van de stof is wat grauwer. De bloedrode en donkerrode garens suggereren beschadiging en pijn. De andere hand ligt erbovenop. De zachte sepia kleur en de roze draadjes versterken het liefdevolle gebaar."

> Lees het artikel over Hanneke

Eervolle vermelding: Tineke Puyenbroek

Tineke Puyenbroek ontving op donderdag 14 november een eervolle vermelding voor haar werk Ons kleurrijk dagje uit. De jury roemt de wijze waarop Tineke eigentijdse problematiek verteerbaar maakt door humor als ingang te gebruiken. Tineke: "Ons kleurrijk dagje uit gaat over de behoefte de natuur in te gaan en de neiging om daar altijd nog iets aan toe te willen voegen. Denk aan acties om planten en dieren te redden, spelelementen, leerdoelen, veiligheidseisen et cetera. Dat idee probeer ik te verbeelden in dit collageachtige werk."

> Lees het artikel over Tineke

Meer

Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
De compacte gehaakte creaties van Luisa de Santi
Julia Couzens
Yarn Connection bij High Five Art Galerie
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief