Texiel Plus Festival én Wedstrijd 2019 feest van textielkunst

Maar liefst 6500 bezoekers kwamen af op het Textiel Plus Festival dat van 14 t/m 16 november plaatsvond in de Brabanthallen in Den Bosch. Net als het aantal bezoekers is het aandeel textielkunst flink gegroeid ten opzichte van vorig jaar, toen het festival nog de Handwerk en Quiltdagen heette. Hoogtepunt was de bekendmaking van de winnaars van de Textiel Plus Wedstrijd.

Tekst: Wouter de Vries & Dorothé Swinkels

Als TxP (Textiel Plus) zijn we er enorm trots op dat het festival dit jaar voor het eerst de naam van dit magazine draagt. We bedanken Anouk Zoer en Rob Terwisse voor de voortreffelijke organisatie van het festival. Net als vorig jaar schreven we een wedstrijd uit. De opdracht van dit jaar: kies een onderwerp of thema waar je hart vol van is. Verbeeld jouw passie in textiel. En ga heel bewust om met je kleurgebruik. Drie juryleden – Tineke Geurts, commissiehoofd wisselexposities bij Museum de Kantfabriek, en TxP-redactieleden Dorothé Swinkels en Herma Meere – hadden de taak om uit 133 inzendingen een selectie te maken voor de expositie tijdens het Textiel Plus Festival, en vervolgens om de jurywinnaar te kiezen.

Spoel door naar minuut 8:00 voor de bekendmaking van de winnaars.

Hoge kwaliteit

Het is steeds weer een verrassing hoe deelnemers een opdracht interpreteren. Het was ook dit jaar weer geweldig de enorme diversiteit en hoge kwaliteit te zien die onder de gemene deler textiel tevoorschijn komt. Het lukte de deelnemers met veel enthousiasme en werkplezier dat afspat van de expositie, een eigen draai te vinden.

Diepgang én kwinkslag

Soms is er diepgang, komen levensthema’s aan bod, dan weer is er een luchtige kwinkslag. Alle technieken zagen we langskomen, tweedimensionaal en gelukkig ook weer veel driedimensionaal werk en mixed media. De techniek overheerst zelden, het in een eigen handschrift uitwerken van het thema was richtinggevend. We vroegen ook dit jaar weer om een motivatie, maar bekeken allereerst de zeggingskracht van werk om vervolgens, in tweede instantie, de motivatie te bekijken.

Veel borduurwerk

Dit jaar zagen we: zeer compleet aangeleverde deelnemersdossiers, bewust kleurgebruik en relatief veel borduurwerk. Vaak was er ook sprake van gemotiveerd hergebruik van uiteenlopende materialen; denk aan stukjes boombast, een oud stukje behang, mos, koperdraad... Bovendien was de natuur vaak het onderwerp, bejubeld of juist met een verontruste ondertoon: een lentetuin, de lusttuin, bedreigde natuur, nog zeldzame ongerepte landschappen, vergezichten en horizonten.

Diversiteit

"Jureren is een werk van uitersten", aldus een van de juryleden. "Je maakt enkele inzenders blij en heel veel anderen stel je teleur." Hoe moeilijk is het de besten eruit te halen; de eerste schifting van 78 uit de 133 inzendingen en dan het bepalen van de winnaar en twee eervolle vermeldingen. Achteraf gezien laat de keuze van de jury de diversiteit van de inzendingen zien: één abstract en conceptueel werk, twee figuratieve werken, waarvan één twee- en één driedimensionaal.

Winnaars

Over het winnende werk gemaakt door Hannah Mai was de jury unaniem. Haar werk willen we beschrijven als: subtiel, consequent, introspectief en getuigend van passie. Daarna werd het heel wat moeilijker; voor de eervolle vermeldingen moesten we kiezen uit zes kanshebbers. Na veel wikken en wegen kwamen we tot de volgende eervolle vermeldingen: Hanneke van Broekhoven vanwege het gevoelig en heel bewust uitgewerkte onderwerp dat ze opdroeg aan derden. En Tineke Puyenbroek die eigentijdse problematiek verteerbaar maakt door humor als ingang te gebruiken. De bezoekers van het Textiel Plus Festival kozen overtuigend voor het werk van Anne van de Pas, die publiekswinnaar werd. In het nieuwste magazine (TxP 250) interviewen we Hannah en Anne. Op onze website lees je binnenkort interviews met Hanneke en Tineke.

Volgende wedstrijd

In januari 2020 schrijven we de derde editie van de Textiel Plus Wedstrijd uit. Datum en locatie van het volgende Textiel Plus Festival zijn al bekend: 12 t/m 14 november 2020 in dezelfde hal in de Brabanthallen in Den Bosch. Save the date!

Meer

Ana María Hernando maakt de ongekende mogelijkheden van tule zichtbaar
De veelzijdigheid van werken in textiel te zien in Museum de Kantfabriek
Eva Fàbregas toverde een industriële hal om tot een surrealistisch landschap met amorfe sculpturen
Esther Bornemisza - “Approaches” Modern Fiber Art
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief