Patricia Chemin is een meester in het temmen van kwetsbaar materiaal

De Franse kunstenaar Patricia Chemin combineert, om haar unieke organische lichtgewicht sculpturen te creëren, dun zijdevloeipapier met gehaakt/geborduurd dun katoenen garen. Zij manipuleert het delicate en kwetsbare materiaal door het te verfrommelen, te scheuren, te rimpelen en te lijmen tot de gewenste vorm is bereikt. Tot slot voegt ze het textiel toe waardoor de vormen luchtiger lijken te worden.

Tekst: Dorothé Swinkels

´Scheppen is voor mij essentieel,’ vertelt ze, ‘het is een proces dat mij in staat heeft gesteld mij meer open te stellen voor de wereld, mijn blik te verscherpen en om mij meer en meer te verwonderen over de natuur, de plantenwereld en mijn eigen omgeving.´ Ze houdt ervan een werk leven in te blazen, het opwekken van emoties bij de kijker. Haar gevoeligheid die een echo vindt, is haar mooiste beloning.

"Een spinnenweb fascineert en inspireert mij"

Spinnenweb

Het is een uitdaging te slagen in het vertalen van wat zij zich voorstelt: ‘Een idee zit in mijn hoofd,’ vertelt Patricia ‘ik denk er lang over na, visualiseer het, verfijn het, ik teken zelden.' Ze begint de uitwerking met de verschillende fases van een werk te plannen; vormt vrij snel de verschillende delen van neutraal gekleurd vloeipapier. Ze gebruikt daarbij sterk verdunde houtlijm. Wanneer nodig kleurt ze een vorm met acrylverf, inkt, of plantaardige kleurstoffen.

Zodra de stukken droog zijn voegt ze er, tot slot, fijn katoenen haak- en of borduurwerk aan toe, iets wat ze sinds vijf jaar doet. Soms groepeert ze een aantal vormen tot een nieuw geheel, soms staan ze op zichzelf. ‘Ik voel me al lang aangetrokken tot het werken met garen/textiel, zoals tot een spinnenweb, dat mij fascineert en inspireert. Ik heb schalen/cocons ontwikkeld waarin het haakwerk zijn plaats heeft ingenomen. Beetje bij beetje werd het garen een onmisbaar onderdeel van mijn werk.'

Zijdevloei

Ze werkt bijna uitsluitend met zijdevloeipapier vanwege de schijnbare kwetsbaarheid, de lichtheid en de verfijning die vereist is bij de bewerking ervan.

Het gekreukte, gescheurde, gelijmde en uiteindelijk geverfde papier volgt de door haar opgelegde vormen, soms ook is het papier dat haar leidt, dat zich opdringt, rimpels creëert, reliëfs waar ze niet aan gedacht had toen ze begon, maar die uiteindelijk beter blijken te werken. Wanneer doordrenkt met water en lijm, staat tissuepapier op het punt te scheuren, te breken. Met de tijd en ervaring heeft Patricia geleerd het materiaal te "temmen".

> Naar de website van Patricia Chemin

Hoofdbeeld: Patricia Chemin, werk uit de serie 'kommen met hersenschimmen'.

 

Meer

Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
De compacte gehaakte creaties van Luisa de Santi
Julia Couzens
Yarn Connection bij High Five Art Galerie
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief