Jackie Hamilton is een dromenborduurder

De Schotse kunstenaar Jackie Hamilton (1969) noemt zichzelf dromenborduurder, maskermaker en “Kairmancer”. Ze maakt 2D-droomverhaaltjes waarvoor haar eigen dromen de grote inspiratiebron zijn en 3D-maskers en outfits waarvoor quilten en Japanse wapenuitrustingen de inspiratie vormen. 

Tekst: Dorothé Swinkels

"Kairomancer” is een term die Jackie tegenkwam in het boek The sidewalk oracles van Robert Moss. Ze voelt zich aangetrokken tot zijn gedachtengoed: dat je altijd klaar bent voor de speciale momenten in het leven, zodat je ze niet ongemerkt voorbij laat gaan.

Jackie borduurt uit de vrije hand op de naaimachine, met zwart en/of rood garen op hergebruikt linnen of katoen. Voor de 2D-droomverhaaltjes, surrealistisch aandoende, soms humorrijke verbeeldingen van haar kleine verhaaltjes werkt ze op een laag stof, voor de outfits en maskers die ze “zachte wapenrusting voor harde mensen” noemt en die doen denken aan Japanse samoerai maar ook aan ridders, gebruikt ze een vel fiberfill dat ze “inborduurt” tussen twee lagen stof.

"Textiel heeft mij gekozen"

Waarom textiel zo’n belangrijke plaats heeft in haar leven: ‘Het is me overkomen, textiel heeft mij gekozen. Ik hou ervan, de kleuren, texturen, de vormen die je ermee kunt maken, er zijn zoveel mogelijkheden. Ik had breiende, hakende en naaiende grootmoeders en iedereen om me heen was ambachtelijk bezig’, aldus Jackie. ‘Ik leerde het al jong, dus de instrumenten zijn vertrouwd en ik voel me volledig op mijn gemak als ik bezig ben met textiel. Ik kan kunst niet loskoppelen van mijn leven, het is een integraal deel van alles wat ik doe.'

Spontaan borduren

‘Zowel voor mijn geborduurde droomverhalen als voor de maskers maak ik schetsen’, vertelt de kunstenaar, ‘zodra ik heb besloten wat ik wil doen, zet ik het schetsblok voor mijn naaimachine en naai. Ik teken niet eerst op de stof omdat ik de spontaniteit van het direct op de stof naaien verkies. Ik hou van het gebrek aan zekerheid...en raak verveeld als ik alleen maar voorgetekende lijnen zou volgen en ik hou van de effecten die ik krijg door fouten te maken, het toeval toelatend.’

 

Droomverhalen

De twee hierbij afgebeelde 2D-werkjes verbeelden de volgende droomverhalen: afb. 1: Ik ben Fiona Gaskett. Ik moet delen van mijzelf opgerold bij me dragen in een tas. Ik ben niet erg aardig, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik veel tijd besteed aan het oprollen. En afbeelding 2: Als ik "battle" roep, komen de mensen kijken hoe twee vrouwen het uitvechten met hun haakwerkje.

> Naar de Instagram van Jackie Hamilton

Meer

Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
De compacte gehaakte creaties van Luisa de Santi
Julia Couzens
Yarn Connection bij High Five Art Galerie
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief