Jacqueline van Bergeijk - Remains of the Day

 

Jacqueline van Bergeijk

De liefde voor stoffen is bij Jacqueline van Bergeijk ontstaan in haar jeugd en heeft ze van huis uit meegekregen. Van haar moeder leerde ze kleding en accessoires maken. Samen waren ze altijd met lapjes en draadjes in de weer. Ook de oude knopendoos van oma heeft de fascinatie voor herinneringen  via materialen aangewakkerd. Toch werkt ze niet alleen met stof, al is dat wel het hoofdbestanddeel, ook roestig ijzer en bijvoorbeeld stukjes horloges of popjes neemt ze mee in haar kunstwerken. Eigenlijk alles wat haar associaties over een doorleefd verleden op gang laat komen. 

 

Het werk van Jacqueline van Bergeijk kenmerkt zich door gebruik van oude, gebruikte en gevonden materialen. Deze materialen vertellen over de vorige eigenaar, over zijn of haar emoties, geschiedenis en belevenissen. Zo krijgt zij een duidelijk beeld van de wereld om haar heen. 

Het liefst werkt ze met oude materialen, gevonden op rommelmarkten, in oude kasten of zelfs op straat. In sommige gevallen krijgt ze een enorme schat en inspiratiebron in de vorm van een doos met oude zakdoeken of aanverwante spullen. 

Een klein, oud versleten zakdoekje vertelt haar het verhaal van troost, verdriet, ziekte en herinnering. 

Een tijd lang heeft ze verloren handschoenen verzameld. Altijd met dezelfde gedachte: wie is degene die deze verloren heeft, welk kind zit nu thuis met een koud handje, wat heeft deze handschoen allemaal meegemaakt? Deze handschoenen zijn gewassen en verwerkt tot sculptuurtjes die op kleine mensen lijken. Ruim 250 van deze sculpturen vormen samen een grote menigte.

 

Een feest van herkenning
De expositie is vernoemd naar één van haar werken. Bij Remains of the day is zij er goed in geslaagd te laten zien dat kleding op zichzelf een beeld geeft van degene die het heeft gedragen. Het maakt het leven van de drager haast tastbaar. De techniek is niet echt te benoemen. Het is een combinatie van sculpturen naaien, met de hand of naaimachine, collages maken, borduren, plakken en assembleren van materialen. 

 

Benieuwd wat deze expositie je als bezoeker te bieden heeft? Verwacht een veelzijdige expositie met collages, reliëfs en ruimtelijk werk met verrassend gebruik van oud textiel. Het werk roept een golf aan eigen emoties op, omdat door de oude materialen veelal herinneringen opkomen aan gebeurtenissen uit een eigen leven. Oftewel een feest van herkenning.

Expositie Remains of the Day, Galerie High Five Art, Baarle-Nassau, 

https://highfiveart.nl/

 

 

Meer

Yarn Connection bij High Five Art Galerie
Meta Heemskerk ‘Collithografie’
De Theatrale werken van Aurélien Finance zijn troosters
De veelkleurige verticale kleurverlopen van Ulrike Martha Zimmerman
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief