Kathy Landvogt gebruikt het repetitieve breien en sterk koperdraad voor gelaagde vormen

De Australische kunstenaar Kathy Landvogt (1955) haakt met niet-traditioneel materialen, zoals hier kopergarens. Haar kleine, kleurige, organische sculpturen en 2D werken verwijzen door middel van geabstraheerde vormen en een emotionele relatie met kleur naar vragen of aspecten uit haar eigen leven - zoals gynaecologische "problemen", de band tussen moeder en dochter en de veerkracht in moeilijke tijden. 

Tekst: Dorothé Swinkels

‘Ik doe ook veel ideeën op door de feedback van het publiek, collega's en vrienden. Terwijl het studioproces eenzaam is, zijn deze externe connecties en gesprekken een geweldige bron van reflectie. Dit leren, en mijn kunstgemeenschap, zijn gecentreerd rond een door vrouwen geleid kunsteducatiecentrum The Art Room in Melbourne, Australië’.

Langzaam, al werkend, vertelt het werk me waar het over zal gaan; ik kan mijn ideeën er niet in opdringen’

Dankzij de Covid lockdowns

Net voor de Covid lockdowns had Kathy het geluk een workshop te kunnen volgen van Angharad Rixon, waar ze leerde van dun gekleurd koperdraad gebreide 'stof' te maken die je kunt gebruiken voor 3D-vormen. ‘Toen had ik maanden de tijd om te oefenen en weinig anders om handen! Met slechts een tafelblad ter beschikking, en niet mijn atelier.’ Het zorgde voor een toegewijd leren.

Het begon…

Het begon met een verlangen om driedimensionale mixed media objecten te maken, met onder andere draad. ‘Toen ik me het werken met fijn koperdraad eigen had gemaakt ontstonden er mogelijkheden en werden voor mij de kwaliteiten van draad steeds fascinerender. Het is buigzaam en toch resistent, absorbeert en reflecteert licht, is delicaat maar sterk, en wordt gebruikt voor zowel decoratie als functie. Een andere aspect is het breien zelf: het dwingt om het niet-letterlijke, niet-rationele, niet-intellectuele idee te waarderen. Al werkend vertelt het werk me waar het over zal gaan; ik kan mijn ideeën er niet in opdringen.’

Aansluiten bij oude traditie

Het is Kathy’s ambitie om deel uit te maken van een, overwegend vrouwelijke, lijn van textielmakers, om zich te verbinden met die eeuwenoude tradities. Door langzaam haar materiële intelligentie met textiel en andere materialen te vergroten hoopt ze in staat te zijn werk te maken waarvan ze het gevoel heeft dat het er moet en mag zijn. ‘Ik zou graag willen dat mijn werk anderen aanmoedigt om hun creatieve kind te volgen.’

 

Naar de website en Instagram van Kathy Landvogt. 

 

Meer

Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
De compacte gehaakte creaties van Luisa de Santi
Julia Couzens
Yarn Connection bij High Five Art Galerie
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief