De ongewone “Cozy Portraits” van Kristin Skees

De Amerikaanse kunstenaar Kristin Skees combineert traditioneel handwerk, breien, met portretfotografie en een liefde voor het onverwachte en absurde. Het nieuwste nummer van TxP (Textiel Plus) opent met een “Cozy Portrait” van haar hand.

Tekst: Dorothé Swinkels

De serie “Cozy Portraits” is het resultaat van de liefde van Kristin Skees voor textiel in combinatie met performatieve en fotografische elementen. Het idee dat omgeving en spullen iets zeggen over iemands identiteit is een integraal onderdeel van het werk in deze serie. Hoewel elk portret specifiek is voor de geportretteerde, is een rode draad in veel van de portretten de manier waarop we onze identiteit construeren via ons huis en de voorwerpen die we in onze privéruimtes plaatsen. “Vaak kies ik vertrouwde ruimtes, zoals iemands huis of achtertuin, als achtergrond voor dit identiteitsonderzoek”, licht de kunstenaar toe.

“Vaak kies ik vertrouwde ruimtes als achtergrond voor het identiteitsonderzoek”

Persoonlijkheid

Meestal beginnen Skees’ ideeën met een persoon of een locatie, vervolgens bespreekt ze die met het model. “Als het echt over iemands persoonlijkheid gaat, dan vind ik het leuk om samen te werken en wat van hun ideeën of wensen op te nemen. Soms willen mensen bijvoorbeeld heel graag hun hond op de foto, of een bepaald object. Dat vind ik geweldig, het stimuleert mijn creativiteit”, aldus de kunstenaar.

De "cozy"

De dingen die we gewend zijn te zien in portretten – de gelaatstrekken of de uitstraling van een persoon – worden in de serie “Cozy Portraits” aan het oog onttrokken door een gebreide soort grote theemuts, de cozy. De cozy vertegenwoordigt de dunne lijn tussen comfort en beklemming; is tegelijkertijd zowel een warme cocon als een claustrofobische dwangbuis. Voor elk project maakt Skees een cozy op maat en kleur.

Textiel

“De kleuren, kwaliteiten en texturen van textiel brengen hun eigen verhaal en context in het werk dat verder gaat dan de beeldtaal”, aldus Skees. “Ik vind het prettig dat ik er thuis aan kan werken zonder speciale apparatuur. Ik vind het ook leuk om foto’s te maken en die te bewerken. Ik denk dat het mooie van mijn werk is dat het meerdere processen omvat, zodat ik op veel verschillende manieren met het werk bezig kan zijn.” De kunstenaar hoopt dat haar werk zowel haar als de kijker blijft verrassen.

Hoofdbeeld: Kristin Skees, Jess Dave.

> Naar de website van Kristin Skees

> Bestel de nieuwe TxP

Meer

Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
De compacte gehaakte creaties van Luisa de Santi
Julia Couzens
Yarn Connection bij High Five Art Galerie
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief