De compacte gehaakte creaties van Luisa de Santi

De Italiaanse textielkunstenaar Luisa De Santi creëert al hakend een uiterst veelkleurige, oneindig creatieve en speelse wereld. Zij begon haar textielreis als klein kind en is nog steeds onderweg. Ze doet haast geobsedeerd enthousiast onderzoek, experimenteert met de expressieve kracht van textiele technieken om zichzelf in beeldtaal te kunnen uiten. Technieken en persoonlijk onderzoek gaan voor haar hand in hand.

Tekst: Dorothé Swinkels

Waarom hanteer je de haaktechniek?
“Zowel mijn moeder als zus konden goed breien en haken en mijn grootmoeder was een ervaren breier. In mijn tienerjaren was haken en breien een manier om iets unieks voor mezelf te maken om te dragen. Ik heb veel verschillende dingen gemaakt, de laatste vijftien jaar ligt mijn focus op driedimensionaal haken. Het feit dat het mogelijk leek om bijna alles te construeren vanuit één draad voelde absoluut magisch, een wereld van onbegrensde mogelijkheden ging voor mij open, een wereld waarin realiteit en illusie samen kunnen gaan. Ik vind het prettig dat mijn creaties compact zijn, omdat ze gevuld en soms met overlappingen bewerkt moeten worden.”

Dat je vanuit één draad bijna alles kunt construeren voelde absoluut magisch.”

Hoe ziet je creatieve proces eruit?
“Ik maak vooraf geen ontwerpen voor mijn creaties. Sommige mensen zeggen dat ik dat wel zou moeten doen, omdat het mij in staat zou stellen op een rationelere manier te werken. Misschien hebben ze gelijk, maar ik vind dat werken zonder schetsen en plannen is als het vertrekken zonder bestemming: je geniet gewoon van je reis.”

Klopt het dat je geen dierlijke materialen gebruikt?
“Sinds ik veganist werd, werd het verwerpen van wol als materiaal een bewuste en moreel belangrijke keuze. Er zijn zoveel nieuwe soorten garen die veel helderder en kleurrijker zijn dan wol. Ik houd van felle kleuren, werk voornamelijk met garens van katoen en acryl, en gebruik ook graag plastic en zeer dunne garens. Daarmee werken geeft mij een beter gevoel.”

https://www.instagram.com/luisadesanti_art/

Meer

Haken en breien, het feministische statement van Louise Pappageorge
Gemengde gevoelens over ons online leven – Pauline Nijenhuis in expositie Folding Ambivalence
Van vorm veranderende sculpturen van Lou Baker
Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief