Meta Heemskerk - ‘Collithografie’

Al drie jaar lang is Meta Heemskerk bezig met een zelfbedachte techniek die ze ‘collithografie’
noemt, een naam die afgeleid is van collografie, gebaseerd op het principe van water en olie die
elkaar afstoten. Maar het gaat niet zozeer om de afdrukken; die zijn slechts het begin van een
ontwikkeling naar een prachtig kunstwerk genaamd ‘collitho’. Hoewel de afdrukken bijproducten
zijn, betekent dit trouwens niet dat ze niet waardevol zijn.

Tekst: Marianne van Harmelen 

Haar gereedschappen, de schaar en naaimachine, fungeren als haar tekenmateriaal. Met bedachtzame precisie knipt, plakt, en naait ze composities, altijd met een intuïtieve benadering. Door herhaaldelijk te inkten en af te drukken ontstaat er een gelaagd geheel met een rijke textuur. Meta’s creatieve reis begon zo’n 15 jaar geleden in een borduurfase, volgens strakke telpatronen. Maar altijd lonkte haar drang om dingen op haar eigen manier te doen. Toen ontdekte ze vrij borduurwerk in een handwerktijdschrift, waarbij ze intuïtief kon doodelen zonder beperkingen.

De wereld van textielkunst opende zich dankzij het internet. Ze dook in de artquilt-wereld en ontwikkelde zich via cursussen en opleidingen op diverse manieren. Haar werk kenmerkt zich door variatie in materiaalgebruik. Ze experimenteert graag met non-textiele materialen en verwerkt ze op een textielachtige wijze. Inspiratie vindt ze in onverwachte hoeken van de bouwmarkt, zoals haar huidige avontuur met dakleer.

Meta’s werkwijze is intuïtief; ze begint met een thema in gedachten en laat het werk organisch ontvouwen, altijd met compositorische regels in haar achterhoofd. Ideeën ontstaan in het proces, en ze laat zich verrassen door haar eigen creativiteit. Ze werkt graag in series, volledig opgaand in een bepaald thema, tot de drang naar iets nieuws weer toeslaat. De drang om te creëren is constant aanwezig. Als inspiratie eens wegvalt, zoekt ze simpelweg elders. Zo begon ze met harpspelen en ontdekte ze een passie voor het componeren en bewerken van muziek. Ook waagt ze zich tegenwoordig aan het schrijven van kleine gedichten.

Haar volgende uitdaging? Het vinden van een manier om al deze passies te combineren. Laat je inspireren door haar veelzijdige en intuïtieve kunstenaarschap.

https://highfiveart.nl/

 

Meer

Yarn Connection bij High Five Art Galerie
De Theatrale werken van Aurélien Finance zijn troosters
De veelkleurige verticale kleurverlopen van Ulrike Martha Zimmerman
Ana María Hernando maakt de ongekende mogelijkheden van tule zichtbaar
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief