Te zien in High Five Art Gallery: weefcollectief Metamorfose in beweging

Van 8 januari tot en met 19 februari 2023 exposeert het weefcollectief Metamorfose in de High Five Art Gallery te Baarle-Nassau. De acht weefsters van het collectief zijn in hun eigen werk en hun gezamenlijke groepswerk de uitdaging aangegaan om beweging met de rechte draden te creëren. Paulien van Asperen, een van de weefsters, vertelde ons wat we kunnen verwachten in de tentoonstelling.

Tekst: Sanne van den Bosch

Hoofdfoto: het gezamenlijke werk Vogelvlucht van weefcollectief Metamorfose.

Metamorfose

Het weefcollectief Metamorfose is in 2017 opgericht door Ank Hazelhoff. Metamorfose staat voor het weefproces, waarin je van losse draden een samenhangend geheel maakt. Dat doen de acht weefsters (Paulien van Asperen, Tonny van den Berg, Thera Berkhout, Ank Hazelhoff, Marijke Jochijms, Lia Rath, Marijke Scheepstra en Nel Vervoorn) allemaal op hun eigen manier. Paulien: ‘We hebben niet allemaal dezelfde getouwen, sommige weefsters zijn wat technischer en hebben een getouw met tweeëndertig schachten, andere werken met acht schachten en gaan meer uit van bijvoorbeeld kleur of materiaal.’

Verschillende soorten beweging

Het is een hele uitdaging om beweging in weefsels te krijgen. Het is lastig, omdat weven uit rechte schering- en inslagdraden bestaat. ‘De een is met kleur gaan proberen beweging in haar werk te krijgen, de ander met ritmes en herhalingen, en een derde komt uit het platte vak en is driedimensionaal aan de slag gegaan’, vertelt Paulien.

'Voor mij was het bijvoorbeeld de eerste keer om met koperdraad te weven en dat maakt het in een groep weven leuk en uitdagend'

Vogelvlucht

‘Voor ons groepswerk zijn we met kopergaren gaan weven, waardoor je je weefsel kan modelleren. Een aantal van ons werken er vaker mee, maar voor mij was het bijvoorbeeld de eerste keer om met koperdraad te weven en dat maakt het in een groep weven leuk en uitdagend.’ Voor hun groepswerk Vogelvlucht hebben ze alle acht dezelfde vorm geweven, maar net in een iets andere kleurstelling en in verschillende patronen. Vervolgens is van alle geweven vormen een samengesteld beeld gemaakt, waar zoveel beweging in zit als de naam Vogelvlucht suggereert.

Eigen werk

Het thema beweging ligt Paulien goed. Ze probeert het in haar eigen werk vaak met kleurovergangen, ritme en herhaling te creëren. ‘Door de verschillende kleuren krijg je dat in het ene deel van het weefsel de vorm beter tevoorschijn komt dan in een ander deel, wat op een bepaalde manier ook beweging veroorzaakt.’ Haar recente individuele werk, dat van de andere zeven weefsters en hun groepswerk zijn begin 2023 in de tentoonstelling bij High Five Art te bewonderen.

Naar de website van weefcollectief Metamorfose of High Five Art Gallery.

 

Meer

Yarn Connection bij High Five Art Galerie
Meta Heemskerk ‘Collithografie’
De Theatrale werken van Aurélien Finance zijn troosters
De veelkleurige verticale kleurverlopen van Ulrike Martha Zimmerman
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief