#Oktoberborstkankermaand: een sjaal biedt warmte en troost

Oktober is de maand van borstkanker-awareness. Maar liefst een op de zeven vrouwen in Nederland krijgt te maken met deze ziekte. Zo ook fashion designer Ilfa Siebenhaar. Nadat zij zelf op 31-jarige leeftijd de diagnose kreeg, besloot ze haar kennis en creativiteit in te zetten voor een bijzonder project.

Tekst: Hedda Treffers

Ilfa Siebenhaar (32) is van origine fashion designer, opgeleid in Rotterdam en gespecialiseerd in duurzame mode en biodesign. Vorig jaar werd bij haar de diagnose borstkanker gesteld nadat ze al meerdere malen had aangeklopt bij haar huisarts. 'Sindsdien hamer ik erop, zeker bij jonge meiden: laat je niet met een kluitje het riet in sturen. Als je een knobbeltje voelt of iets anders, vraag dóór.

Vraag bijvoorbeeld een second opinion of maak bij je huisarts meteen een afspraak voor een volgend consult.'

Sjaal in de wachtkamer

Ook niet ieder ziekenhuis voelde even goed voor Ilfa. 'Toen ik in een ziekehuis kwam waar ik me gezien voelde als mens en waar ik het idee kreeg dat er naar me werd geluisterd, besloot ik voor die plek te kiezen. Het was ook daar dat ik voor het eerst een sjaal zag liggen in de omkleedruimte. Die werd daar neergelegd zodat je je wat minder kaal en naakt zou voelen bij de onderzoeken. Heel mooi vond ik dat. Een sjaal biedt warmte en troost.'

"De sjaal helpt om negatieve ervaringen om te buigen naar iets positiefs"

Bloemen vereeuwigen

Na de ziekenhuisopnames kreeg Ilfa bloemen en kaarten toegestuurd van vrienden en bekenden. 'Het ontroerde me zo, die tekenen van liefde en aandacht. En ik realiseerde me dat ik al die mooie gebaren graag wilde "vereeuwigen".' Aangezien ook de sjaal in Ilfa's hoofd was blijven rondzoemen, besloot ze op dat moment om de twee te combineren in een nieuw project waarmee ook het goede doel meteen gesteund zou worden. Het project 'Emerge' was geboren.

Unieke print

Mensen kunnen bij mij een sjaal bestellen via info@ilfasiebenhaar of door een DM te sturen via Instagram. Ze krijgen dan een mooie witte zijden sjaal toegestuurd met daarop een gezeefdrukte illustratie en ook een werkinstructie. De instructie laat zien hoe je zelf je eigen bloemen kunt afdrukken op de sjaal zodat het een uniek werk wordt. Zo worden de negatieve herinneringen omgezet in iets positiefs. Dat geeft heel veel voldoening en helpt ook bij de verwerking. Ik spreek uit ervaring.'

> Naar de website van Ilfa Siebenhaar

> Naar Ilfa's Instagram

Fotografie: Robbie Kusters

Meer

Haken en breien, het feministische statement van Louise Pappageorge
Gemengde gevoelens over ons online leven – Pauline Nijenhuis in expositie Folding Ambivalence
Van vorm veranderende sculpturen van Lou Baker
Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief