Publiekswinnaar: An Packbiers

Textiel Plus Arts & Crafts Wedstrijd 2018

An Packbiers is met haar werk “Spiegelbeeld” uitgeroepen tot de publiekswinnaar van de Textiel Plus Arts & Crafts Wedstrijd 2018! We spraken An over haar werk.

Tekst: Wouter de Vries

Over de totstandkoming van haar werk vertelt An: “Een middag met mijn moeder. Het fotoalbum ligt op tafel met beelden van voorbije tijden. Gemis en verlangen, maar ook plezier en wat verlegenheid. Het zijn oude verhalen die opnieuw verteld worden. Kostbare uren. De foto mag ik meenemen…. Mijn moeder zegt: ‘Het is apart. Ik had het me nooit zo voorgesteld, maar ergens in mij is dat meisje nog steeds aanwezig.’ We rommelen in haar oude handwerkspullen. Misschien is er iets wat ik gebruiken kan? Het is immers jammer om alles zomaar weg te gooien, zegt mijn moeder. Kleine stukjes oud borduurstof gaan mee naar huis.”

Portretje in knooptechniek

“In navolging van alle tapijten die ik mijn vader en moeder vroeger heb zien knopen”, vervolgt An, “moest mijn portretje geknoopt worden. Knoopje voor knoopje, met 1-draads borduurgaren, een minuscule haakpen, 62 knoopjes per cm2. Het portretje zelf meet uiteindelijk 52 cm2. De voorkant van het portretje heb ik bewust vaag gehouden. Het meisje van toen is inmiddels 92 jaar! Echter, via het spiegeltje op de bodem van het kastje, is haar beeltenis als 17-jarige duidelijk te zien.”

“Soms is afstand de goede maat, soms nabijheid.”

“Ook ik (de toeschouwer) zie mijzelf weerspiegeld in de diepte. Op de bodem vallen onze beelden voor een deel samen. Soms ligt het portretje op het kastje en soms draag ik het bij me. In een borst,- of broekzak gestopt kan ik haar, bij wijze van spreken, als een talisman met mij meedragen. Dat vindt mijn moeder een beetje vreemd! Maar soms is afstand de goede maat, soms nabijheid.”

Als uitleg bij haar werk stuurde An ten slotte het volgende gedicht.

Spiegeldbeeld

kijkend naar jou
zie ik mijzelf
ik leer
over het leven
het verstrijken van de tijd
over keuzes maken
je verbinden
geen spijt: over niets
over de liefde van je leven
je ‘open mind’
ik luister
naar
hoe je geworden bent
tot wie je bent
het meisje dat je was
soms zo dichtbij

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief