Sarah Haskel bewerkt op diverse manieren materialen uit haar directe omgeving.

Met natuurlijk geverfd en vaak handgesponnen garen weeft, haakt en borduurt de Amerikaanse kunstenaar Sarah Haskel verhalen over liefde, verlies en verlangen. Door een persoonlijk maar universeel verhaal te verkennen, onderzoekt ze het hartzeer van het vergankelijke, de tedere schoonheid van de natuurlijke wereld en het verbazingwekkende geschenk van het mens zijn.

Tekst: Dorothé Swinkels

Zomer 2021, tijdens de pandemie, begon Sarah met een moederlijk instinct de stenen van het strand van Maine in beschermende wikkels te haken. Er was iets aan deze strak ingepakte stenen dat haar zelf begon te aarden en een gevoel van veiligheid en geborgenheid gaf. Sindsdien blijven haar stenen knuffels aan haar hart en handen trekken. ‘Nu maanden van onzekerheid zijn overgegaan in jaren heb ik een anker nodig, iets om mijn wankele zenuwen te aarden’. De serie heeft de toepasselijke titel: Hou me vast als een moeder.

Ja, het helpt om technische kennis te hebben, zoals training in specifieke vaardigheden, maar ik geloof dat een sterke zelfkennis van je eigen potentieel, je sterke punten en beperkingen veel belangrijker is.

De gravitas.

Ik fotografeer mijn stenen “knuffels” graag in spiralen, clusters, lijnen of willekeurige stapelingen; elke groepering leent zich voor een interessante verscheidenheid aan zich herhalende patronen van soms verlopende kleur, veranderende vorm en textuur die doen denken aan partners, families, groepen of collectieven. Uiteindelijk hebben deze gedeeltelijk ingepakte stenen, of ze nu alleen zijn of gegroepeerd, nog steeds de gravitas die ik nodig heb om mijn onbehagen tot rust te brengen.

Omgeving 

Als constante waarnemer van alles wat wild en vrij is, vormt dat haar inspiratie, troost en bron van haar palet. ‘Ik geloof dat waar je woont en werkt een vitaal onderdeel is van je welzijn en je creatieve zelf. Sommige mensen gedijen in de stad, anderen zoals ikzelf gedijen beter in een meer landelijke omgeving, dicht bij de natuur en vooral bij de oceaan’. Daar vindt de kunstenaar ook haar materialen, stenen en schelpen, of de leisteenschilfers in de plaatselijke leisteengroeve, ze werkt op allerlei manieren met materialen uit haar eigen omgeving.

Haar advies.

Ken jezelf en zoek mensen die het beste in je ondersteunen, die je verantwoordelijk houden om je beste zelf te zijn. Wees elke dag creatief - al is het een prachtig gezet kopje thee. Vier je unieke stem en visie - en laat de wereld die zien. Wees dankbaar voor de kans om te zijn wie je bent.

Naast dit werk maakt de kunstenaar ook mooie weefsel.

Naar de website van Sarah Haskel

 

Meer

Yarn Connection bij High Five Art Galerie
Meta Heemskerk ‘Collithografie’
De Theatrale werken van Aurélien Finance zijn troosters
De veelkleurige verticale kleurverlopen van Ulrike Martha Zimmerman
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief