Column: Slow stitching en mindfulness

Textiele werkvormen die veel tijd vergen om te maken, bieden je de kans om stil te staan bij wat je aan het doen bent en hoe je vervolgens verder moet. Maar iets creëren waarbij een repetitieve handeling vereist is, kan ook een zekere mindfulness oproepen. Door de routine word je steeds behendiger en lukt het vaak beter om met aandacht in het hier en nu aanwezig te zijn, zonder daarbij te oordelen.

Tekst: Rachel Hart
Vertaling: Anne Roetman

Er zijn talloze redenen waarom slow stitching (langzaam hand-, brei- en naaiwerk, vaak in groepen) nu zo populair is; samenkomen om dingen te maken of te herstellen, is iets dat onze voorouders ook al deden. Ze wisselden kennis uit, hielden als het werk eentonig was samen de moed erin en deelden benodigdheden en elektriciteit. Bij stop- en verstelwerk draait het om de behoefte iets opnieuw te kunnen gebruiken; de behoefte familiestukken te behouden en het plezier en de voldoening die je ervaart als je iets hebt gerepareerd.

"Hoe vaak zitten we niet likkebaardend op Pinterest, op zoek naar inspirerende stiksels en steken?"

Boro-traditie

Als jouw favoriete kledingstuk door motten is aangevreten, snappen we allemaal dat je dat weer wilt herstellen in zijn oude vorm, maar de Japanse Boro-traditie laat zien hoe mooi het kan zijn om juist iets nieuws te creëren van de oude lappen van iemand anders. Beide benaderingen van hergebruik tonen een liefde voor het materiaal en de behoefte hier op een bewuste manier mee om te gaan – ze zien de schoonheid in de stof zelf en willen datgene waar deze stof voor staat, behouden. Als je bijvoorbeeld het beddengoed van je grootouders uit elkaar haalt om er een lappendeken van te maken, of het herstelt zodat het opnieuw gebruikt kan worden, toon je respect voor het materiaal, maar ook voor het leven van je grootouders.

Karakter

Naaiwerk hoeft niet altijd een specifiek doel te dienen. Je kunt ook naaien of borduren om de bezigheid zelf. De mens heeft van nature behoefte aan voldoening – het is rustgevend, heilzaam en toont dat we iets kunnen maken. Hoe vaak zitten we niet likkebaardend op Pinterest, op zoek naar inspirerende stiksels en steken? En hoe graag we ze ook willen namaken, we weten dat dit niet alleen vaardigheid vereist, maar ook karakter.

We maken omdat we dat kunnen, of we maken omdat het nodig is. Slow stitching biedt ons de mogelijkheid te ontdekken waartoe onze handen in staat zijn in een moment van rust en bezinning. We zien het werk vorderen en worden ons bewust van de moeite die het vereist. Het lijdt geen twijfel dat handwerk goed is voor ons welbevinden. Of het nu ergens toe dient of puur voor het plezier is, het is altijd zinvol.

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief