Textiel Factorij nodigt Indiase ambachtslieden uit voor workshops

Ontdek Indiase textieltechnieken op 1 en 2 december 2018

Op uitnodiging van Textiel Factorij komen vijf Indiase meester-ambachtslieden op zaterdag 1 en zondag 2 december 2018 naar Nederland om workshops te geven in de ambachten waarin zij gespecialiseerd zijn. Textiel Factorij onderzoekt de handelsrelatie tussen Nederland en India tijdens de zeventiende eeuw. Door Nederlandse kunstenaars en vormgevers met Indiase ambachtslieden te verbinden, worden de artistieke en zakelijke banden tussen deze landen opnieuw geactiveerd, gebaseerd op wederkerigheid.

Tekst: Lipika Bansal

Meester-ambachtslieden

De vijf ambachtslieden genieten nationale en internationale bekendheid. De meesten komen uit families die al negen generaties lang hun vak beoefenen. Eén van hen is Kirit Chitara. Hij is meester in Mata ni Pachedi, een kunstvorm die aandacht beoefent. Kirit maakt mythologische taferelen voor een mobiele tempel waarin de moedergodin aanbeden wordt. Jayantibhai is blij dat zijn zoon in zijn voetstappen treedt en zich de techniek zijn heeft eigengemaakt. Kirit geeft les aan studenten op de beste ontwerp scholen van India, zoals het National Institute of Design en de United World Institute of Design.

"Oorspronkelijk bestaan deze mobiele tempeltaferelen alleen uit de kleuren rood en zwart."

Tempeltaferelen

Vol passie en trots vertelt Kirit over zijn kunstvorm. “Eerst teken je met een potlood op textiel en vervolgens trek je de lijnen met een bamboepen over de schets. De kleuren worden door vrouwen ingevuld. Oorspronkelijk bestaan deze mobiele tempeltaferelen alleen uit de kleuren rood en zwart. Tegenwoordig bestaan deze mythologische verhalen uit meerdere kleuren.” Omdat Kirit plantaardige kleuren gebruikt, duurt het maakproces relatief lang. Als ambachtsman moet hij concurreren met snellere productieprocessen.

Culturele tradities

Eline Groeneweg, een Nederlandse ontwerper die in India woont, heeft in 2017 samengewerkt met Kirit voor de tentoonstellingen “Sits, katoen in bloei” in het Fries Museum en “Ambacht in dracht” in het Zuiderzeemuseum. Eline: “Door Kirit deelgenoot te maken van het ontwerpproces kwam onze beeldtaal samen en zijn er zowel Nederlandse als Indiase invloeden zichtbaar. Kirit is als ambachtsman niet alleen uitvoerder, hij geeft ook invulling aan het werk. Zo kunnen we werk maken dat voortkomt uit de rijkdom van onze verschillende culturele tradities.”

Workshops

Op zaterdag 1 en zondag 2 december kunnen workshops gevolgd worden bij Kirit Chitara (Mata ni Pachedi), en bij Abduljabbar Khatri (clamping and tie & dye), Ghanshyambhai Gajjar (block carving), Shamji Vishram Siju (weaving) en Sufiyan Khatri (block printing). De workshops zijn voor geïnteresseerden in Indiase textieltechnieken. Ook is het mogelijk om samenwerking te zoeken met deze ambachtslieden. Kosten: € 350,- per workshop. Studententarief: € 250,- per workshop. Mail voor meer informatie of aanmelden naar hello@textielfactorij.org.

Hoofdbeeld: Eline Groeneweg en Kirit Chitara, “Pronkstuk” (detail), 2017, techniek: Mata ni Pachedi (foto: Eline Groeneweg).

 

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief