Textielgroep QS2 gaat de dialoog aan met eeuwenoud textiel

Op uitnodiging van Wim Weijland, directeur van het Rijksmuseum voor Oudheden (RMO) in Leiden werkte textielgroep QS2 aan nieuw werk dat Egyptisch textiel uit de oudheid en actuele textielkunst met elkaar verbindt. Komende lente, tijdens Textiel Festival Leiden, zullen de werken te zien zijn. Inge Bosman, lid van QS2, blogt over de spannende zoektocht naar een 'klik' met de oudheid.  

Tekst: Inge Bosman

In het hete, droge woestijnzand van Egypte bleven kleurrijke stukken eeuwenoud textiel bijzonder goed bewaard. De resten van archeologische vondsten zijn erg kwetsbaar en bijna nooit voor het publiek te zien. Deze lente en zomer maakt het Rijksmuseum van Oudheden een uitzondering en toont voor het eerst in bijna 25 jaar prachtige textiele vondsten uit zijn collectie. De tentoonstelling ‘Textiel uit Egypte’ verbindt eeuwenoude technieken, motieven en symboliek met hierop geïnspireerde hedendaagse verhalen en nieuw werk van textielgroep QS2.

Visuele dialoog

Op uitnodiging van het museum mag QS2 nieuw werk maken dat Egyptisch textiel uit de oudheid en actuele textielkunst van deze eeuw met elkaar verbindt.

"Daar ‘klikte’ het dan tussen een eeuwenoud weefselfragment en een lid van QS2"

Visuele dialogen tussen de ambachtsmensen van toen met ons als twaalf textielkunstenaars. Niet geheel onbekend, want in 2010 werkten we al een keer samen met het RMO voor de tentoonstelling ‘Textielkunst van nu’.

Betekenis en functie

We gingen de uitdaging graag aan. Onze coach werd Monika Auch, gerenommeerd beeldend kunstenaar en weefster (tevens redactielid van TxP, red.). Met haar onderzochten we de betekenis en functie van antiek textiel in hun cultuur en tijd, maar vooral ook de emotionele waarde en de achterliggende verhalen. Hoe leefden de mensen in het oude Egypte, hoe begroeven zij hun doden, welke materialen of gereedschappen gebruikten zij?

Eigen interpretatie

Op een eenvoudig weefgetouw speelden we bijvoorbeeld het werkproces na en voelden we hoe het toen was om textiel te maken. Maar - uiteindelijk was ons doel om vorm te geven aan onze eigen interpretatie en ideeën en niet de reconstructie van een antiek stuk textiel.

Magisch moment

Een bezoek en lezing bij het Textile Research Centre in Leiden gaf ons waardevolle informatie. Het werkbezoek in het depot van het RMO was een magisch moment. Daar ‘klikte’ het dan tussen een eeuwenoud weefselfragment en een QS2 vrouw. Hier startte de persoonlijke zoektocht en begon de fascinatie met symbolen, versieringen, vorm en kleur als inspiratiebronnen om uniek, nieuw werk te laten ontstaan.

Antiek naast nieuw

In het twee jaar durende proces maakten we uiteindelijk veel meer werk dan in het RMO te zien is. De tentoonstelling ‘Textiel uit Egypte’ is zo vormgegeven dat de fragiele antieke stukken naast de vaak monumentale werken van QS2 te zien zijn. Een aantal korte video’s illustreren onze werkprocessen.

Textiel Festival 2020

Tijdens het Textiel Festival in Leiden is elke dag één van de maaksters aanwezig om toelichting te geven. Op donderdag 14 mei zijn er in de Pieterskerk twee keer lezingen over ons werkproces en de inspiratiebronnen.
De tentoonstelling in het RMO loopt van april tot eind augustus 2020.

> Meer over de tentoonstelling 'Textiel uit Egypte'

> Meer over textielgroep QS2

> Meer over docent en weefster Monika Auch

Hoofdbeeld: werk van QS2-lid Inge Bosman.

Meer

SOFT! De helende kracht van textiel bij Gallery Rademakers
Inger Odgaard breit tussen ruimte en leegte door
Together in Diversity’ bij High Five Art Galerie
Muriel Gallardo imiteert de vormen en constructies van nesten
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief