Textielroute Dutch Design Week 2018 (11 exposities)

Wat is er allemaal te zien op het gebied van textiel tijdens de Dutch Design Week? Met die vraag ploegden we de zeer uitgebreide programmering door en stelden we ons eigen miniprogramma samen. Met deze textielroute in de hand weet je zeker dat geen textiele highlights mist. De Dutch Design Week vindt plaats van 20 t/m 28 oktober 2018 in Eindhoven. 

Tekst: Wouter de Vries

Textielroute

Een mooi startpunt voor de textielroute is het Veemgebouw (Torenallee 36), een halfuurtje lopen vanaf Station Eindhoven. Aan de Torenallee alleen al zijn zeker zeven interessante exposities te zien. Aan de Halvemaanstraat, niet ver van het Veemgebouw, zijn twee exposities te zien (Roos Soetekouw en Studio rENs). Vervolgens loop je terug richting het centrum naar de Paradijslaan voor "SOFTWEAR". En als je nog moed hebt, loop je een stuk westwaarts naar Kanaaldijk-Zuid voor "Knitted (dis)cover".

HOW&WOW: studio

Veemgebouw, Torenallee 36, verdieping 2, dagelijks 11-18 uur.

Crafts Council Nederland toont de studio van de nieuwe maker: de werkplaats als galerie en als lab. In de studio wordt gemaakt, geproduceerd en er worden uitvindingen gedaan. Experimenten, prototypes, eindproducten, materialen en inspiratie worden gepresenteerd. Crafts Council Nederland vraagt deelnemers symbolisch hun studio of werkplaats te verplaatsen naar Eindhoven, er zo nu en dan te werken en hun ‘making of’ aan de bezoekers te tonen.

> Meer informatie

New Material Award 2018

Veemgebouw, verdieping 3, dagelijks 11-18 uur.

Deze tweejaarlijkse prijs daagt beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten uit om nieuwe materialen en innovatieve technieken toe te passen. De ontwerpen die zo ontstaan zullen bijdragen aan een betere en duurzame samenleving. De vijftien genomineerde ontwerpen worden tentoongesteld tijdens de Dutch Design Week. Er zijn drie textiele innovaties te zien, onder andere van Sanne Visser.

> Meer informatie

Textile Matter

Veemgebouw, Torenallee 36, verdieping 2, dagelijks 11-18 uur.

In deze tentoonstelling onderzoekt The Swedisch School of Textiles menselijke behoeften met betrekking tot textiel, en hoe deze behoeften vervuld kunnen worden. "Textile Matter" prikkelt de zintuigen en gaat de dialoog aan met de bezoeker. Elk werk onderzoekt een element van textielontwerp onderzoeken; methode, techniek en concept.

> Meer informatie

Remi Veldhoven work in progress

Veemgebouw, Torenallee 36, verdieping 2, dagelijks 11-18 uur.

Het Zeeuws Museum onderzoekt samen met textielontwerper Remi Veldhoven de oorsprong van wollen damast uit de achttiende eeuw. Dit Brocaded Satin is geweven in Norwich (GB) en in Zeeland verwerkt tot bijzondere kledingstukken. Het onderzoek naar stalenboeken, origineel textiel en kleuranalyses van garens is een work in progress dat leidt tot een nieuw hedendaags textielontwerp.

> Meer informatie

Luca Uncrated

Veemgebouw, Torenallee 36, verdieping 2, dagelijks 11-18 uur.

Met "Luca Uncrated" presenteert LUCA School of Arts (campus Sint-Lucas Gent) de beste onderzoeksprojecten van de masters Grafisch Ontwerp en Textielontwerp uit studiejaar 2017-2018. In Textielontwerp ligt de focus op concept, experiment, innovatief denken, materialen en productieprocessen, zowel handmatig als industrieel.

> Meer informatie

Clean Revolution: Dutch design for a better world

Veemgebouw, Torenallee 36, verdieping 3, dagelijks 11-18 uur.

Handtassen gemaakt van de maag van een koe en leer gemaakt van palmbladeren. Trendy sneakers met een zool van gerecyclede kauwgom en spijkerbroek die kan worden gehuurd. Ongeveer veertig ontwerpers uit Nederland presenteren interessante en innovatieve producten, projecten en concepten die bijdragen aan een circulaire economie.

> Meer informatie

Circulaire Fryske trui

Yksi, Torenallee 22, dagelijks 11-18 uur.

Yksi heeft samen met Loop. a life een circulaire Fryske trui ontwikkeld. Een project waarbij lokaal gerecyclede wol en vlas uit Noord Fryslân samen worden ontwikkeld tot een nieuw circulair garen en een collectie geschikt voor meerdere seizoenen (slow fashion).

> Meer informatie

O.D.

Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30, dagelijks 10-20 uur, op 28 okt 10-18 uur.

Roos Soetekouw toont onder meer het handgeweven tapijt "GLOOM" in samenwerking met indigospecialist Blue Print Amsterdam. Op zaterdag en donderdag wordt het proces van het spinnen, verven en weven getoond. Daarnaast vind je in deze expositie de tapijtcollectie "Fringe" - in samenwerking met het Londense Knots Rugs, Ziggy-meubelstoffen en Enschede Textielstad.

> Meer informatie

The new collection

Studio rENs, Halvemaanstraat 24, dagelijks 11-18 uur.

Studio rENs presenteert vier nieuwe projecten: onderzoeksresultaten van samenwerkingen met designlabel Pode en Social Label en twee producten die recent zijn toegevoegd aan hun eigen collectie, Working Glass en Re: re-vive Rugs. De deuren van de studio zijn de hele week geopend voor publiek. Ontwerpers Renee Mennen en Stefanie van Keijsteren zijn aanwezig om deze kleurrijke tentoonstelling in detail uit te leggen.

> Meer informatie

SOFTWEAR

Kazerne, Paradijslaan 8, dagelijks 11-20 uur.

In 1998 bedacht trendvoorspeller Li Edelkoort "softwear", een lifestyle-trend die zich zou vermengen met technologie. Twintig jaar later introduceren Google en Edelkoort "SOFTWEAR", een tentoonstelling die de naadloze integratie van hardware-producten van Google onderzoekt in het hedendaagse sociaal-culturele landschap. "SOFTWEAR" beschikt over zes unieke wandkleden van de Nederlandse ontwerper Kiki van Eijk, geweven in het TextielLab in Tilburg, in opdracht van Google.

> Meer informatie

Knitted (dis)cover

Het Lab, Kanaaldijk-Zuid 3.

In deze tentoonstelling toont Robin Pleun een reeks verschillende gebreide stoffen die de zwaartekracht visualiseren. Bij het ophangen van deze stukken verschijnen patronen en kleuren. Verlopen worden zichtbaar. Een onderzoek naar de breitechniek en de elastische kwaliteiten ervan.

> Meer informatie

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief