Tineke Puyenbroek ontvangt eervolle vermelding Textiel Plus Wedstrijd 2019

Tineke Puyenbroek kreeg tijdens het Textiel Plus Festival 2019 een eervolle vermelding voor haar inzending Ons kleurrijk dagje uit. Het werk is ontstaan uit haar belangrijkste inspiratiebron: de relatie van mensen met de natuur. Tijdens het wandelen kijkt ze graag naar de omgeving en naar mensen. Maar ook berichten over de invloed van mensen op de natuur en andersom boeien haar. Ze geeft aan meer vragen dan antwoorden te hebben. Dat vindt ze niet erg, want vragen inspireren.

Tekst: Dorothé Swinkels

Kleur speelt voor Tineke, ook in het winnende werk, een belangrijke rol. De tegenstelling tussen de natuur met haar prachtige kleuren en de neiging van mensen om daar iets aan toe te voegen, zoals straatmeubilair, verkeers- en spelelementen, fascineert Tineke. Ze hoopt dat kleur en voorstelling van haar werk een glimlach ontlokken. Tineke: "Het is fijn als mensen iets langer kijken en het werk vragen oproept en tot denken aanzet."

“Het is bij handwerken alsof ik in een soort trance kom”

Mixed media

Tineke heeft gekozen om voor dit werk een beperkt aantal technieken te gebruiken: "Borduren doe ik graag omdat ik het een fijne rustige bezigheid vind. Je kunt het altijd en overal doen; er is weinig voor nodig. Het beschilderen van de achtergrondstof vind ik fijn om te doen, en de beschilderde achtergrond geeft me vervolgens veel houvast bij het borduren. Applicaties zorgen voor het collage-effect."

Kindertijd

"Ik ga redelijk goed voorbereid aan het werk", vertelt Tineke. Ze start met het maken van collages van plaatjes uit tijdschriften, quotes en eigen foto’s. Daarnaast houdt ze een dagboek bij met tekstjes, herinneringen en tekeningen van dingen die haar opvallen. Naar aanleiding hiervan maakt ze schetsen tot ze tevreden is. Ze vertelt dat ze minder is gaan kijken naar wat anderen maken en is teruggegaan naar de manier waarop ze als kind graag met stof en draad bezig was.

Trance

Handwerken doet ze al haar hele leven, maar sinds een paar jaar maakt ze autonoom textielwerk. Tineke: "Wat me vooral aanspreekt is het maakproces, met de hand, dus langzaam. Ik zet kleine steekjes in een rustig ritme. Het is dan net of ik in een soort trance kom, dat geeft rust en daardoor kan ik goed nadenken, ordenen en associëren." Sinds dit jaar geeft Tineke de cursus “Hoe verzin je het?” waarin schrijven, schetsen, collages maken, materialen kiezen en ontwerpen aan de orde komen. De cursus is bedoeld voor mensen die graag met textiel bezig zijn en de stap naar vrij werken en ontwerpen willen maken.

> Naar de website van Tineke Puyenbroek

Meer

Haken en breien, het feministische statement van Louise Pappageorge
Gemengde gevoelens over ons online leven – Pauline Nijenhuis in expositie Folding Ambivalence
Van vorm veranderende sculpturen van Lou Baker
Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief