Traces: het veelzijdige werk van Mary Foggs Quilt Art

De werken van de internationale textielgroep Quilt Art reizen rond door West-Europa. Na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland doen ze nu met de tentoonstelling Traces de High Five Art Gallery in het Nederlandse Baarle-Nassau aan. We spraken erover met Dirkje van der Horst-Beetsma, die in 1999 als eerste Nederlandse bij de van oorsprong Engelse groep kwam.

Tekst: Sanne van den Bosch

Dirkje: ‘Quilt Art is in 1985 vanuit een quiltersgilde in Engeland ontstaan. Ze waren toen nog maar met zijn zessen. Mary Foggwas een van de grondleggers.’ Aan deze oprichtster, die in 2016 op 95-jarige leeftijd is overleden, zijn de tentoonstellingen Material evidence en Traces gewijd. Van elk groepslid is er werk ter eerbetoon aan haar te zien.

Eén groep maar ieder zijn eigen stijl

Alle nu 18 aangesloten textielkunstenaars maken zeer divers werk. Zo heeft de Schotse Sue Hotchkis met lagen stof en organisch materiaal een soort landschap van vorm en textuur gecreëerd, geïnspireerd op oppervlakten in een door de natuur of menselijk gebruik ontbindende staat. Dominie Nash uit de Verenigde Staten wordt gefascineerd door dagelijkse objecten en zette met verschillende stukken stof stillevens in elkaar. In het gestikte werk van de Deens-Nederlandse Jette Clover die in België woont en een journalistieke achtergrond heeft, staat tekst centraal en dat van Sandra Meech uit het Engelse Somerset reflecteert weer het verleden, de kleuren en kenmerken van het landschap in haar omgeving.

Nederlandse deelnemers

Ook Dirkje heeft in de loop der tijd een eigen stijl ontwikkeld. Ze gebruikt vaak verhalende foto’s: ‘Ik hou erg van geschiedenis. In mijn werk voor de tentoonstelling zitten familiefoto’s die ik op stof heb laten afdrukken. Eén daarvan is een foto uit 1917 van het gezin van mijn moeder. Haar zusje die botkanker had, moest vanwege haar geamputeerde arm achteraan staan.’ De Nederlandse Mirjam Pet-Jacobs en de in Nederland wonende Engelse Cherilyn Martin exposeren ook met Quilt Art in Baarle-Nassau. Over hun werk en dat van alle andere leden is, naast informatie over de groep zelf en grondlegster Mary Fogg, te lezen in de bijhorende catalogus.

Deze expositie is van 11 september tot en met 20 november 2022 te zien in High Five Art Gallery te Baarle-Nassau.

> Kijk voor meer informatie op www.highfiveart.nl en www.quilart.eu.

 

Meer

Haken en breien, het feministische statement van Louise Pappageorge
Gemengde gevoelens over ons online leven – Pauline Nijenhuis in expositie Folding Ambivalence
Van vorm veranderende sculpturen van Lou Baker
Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief