Tyvek is een non-woven materiaal dat bestaat uit draden van polyethyleen die door middel van warmte en druk tot een stof worden geperst. Afhankelijk van de dichtheid van de draden wordt tyvek soepeler of juist harder en dikker. Tyvek is ontwikkeld en geregistreerd door Dupont en kent toepassingen als enveloppen, vliegers, overalls en boekomslagen.
Tyvek is een synthetisch materiaal waarin de eigenschappen van stof en papier zijn gecombineerd. Het is licht en sterk; het kan niet gescheurd, maar wel geknipt worden. Tyvek rafelt niet, is wasbaar, het neemt verf goed op, er kan op genaaid worden en door verhitting vervormt het. Met tyvek is heel veel mogelijk. Hieronder volgt een aantal suggesties, waarmee je zelf kunt experimenteren.
Met name bij extra dikke tyvek werkt verhitting met het hittepistool goed. Ook hierbij kan de tyvek eerst bewerkt worden, maar dit hoeft niet. Bij het gebruik van het hittepistool of de soldeerbout mag de ondergrond, waarop de tyvek ligt of waaromheen de tyvek gevouwen is, niet brandbaar zijn. Begin altijd op een lage warmtestand en voer eventueel de verhitting op. Pas op voor brandwonden en gebruik ovenwanten of een tang om de tyvek vast te houden!
NB Gebruik bij verhitting van tyvek het liefst een mondkapje. Geuren en dampen die vrijkomen worden over het algemeen niet veroorzaakt door de tyvek zelf, maar wel door de verschillende verfsoorten.