Van panty's tot tuinslangen: Anna-Lena Sauer upcyclet het

De Duitse, in Amerika wonende, mixed-media kunstenaar Anna-Lena Sauer (1977) wordt gedreven door de mogelijkheden van diverse textiele materialen. Met plezier gaat ze de uitdaging aan die elk nieuw materiaal met zich meebrengt. En: haar werk siert de cover van de nieuwste TxP! Ze combineert graag contrasterende materialen en benut hun verschillende eigenschappen. Haar activiteiten wisselen af tussen het maken van abstracte acrylschilderijen, textielschilderijen, sculpturale wandobjecten en zachte sculpturen. 

Tekst: Dorothé Swinkels

Haar focus ligt op materiaal. Anna-Lena hergebruikt alledaags textiel, zoals kledingstukken, stofresten, kapotte voetballen, tuinslangen en verpakkingsmateriaal als substituut voor verf of klei.

Bevrijd van hun vertrouwde context en opgenomen in een kunstwerk, verliezen de verschillende materialen niet alleen hun oorspronkelijke functie, maar zijn ze tot op zekere hoogte ook niet meer duidelijk te definiëren. Haar werken zijn niet gebaseerd op concrete ideeën of schetsen; compositie is een integraal onderdeel van haar creatieve proces.

De veelzijdigheid van panty’s

Ze is opgeleid als schilder en vertelt: ‘Met textielkunst betrad ik, begin 2015, een nieuw experimenteel terrein. Ik schilder met textiel, meestal bepalen de materialen de richting waarin een werk zich ontwikkelt. Het is een spel met stoffen en verf en de oneindige mogelijkheden. Ik werk overwegend intuïtief, de tactiliteit van het materiaal, de wens om het te vormen/te voelen en om mijn handen als gereedschap te gebruiken, zijn belangrijk.

"Panty’s vormen een van mijn favoriete materialen"

Een van de eerste textiele materialen die ik ontdekte waren panty’s, door de veelzijdigheid en spannende eigenschappen nog steeds een van mijn favoriete materialen. Het gebruik ervan is een beetje verwant aan dat van verf; in meerdere lagen gebruikt kan ik er nieuwe kleuren mee maken en ik kan er een intense illusie van ruimte mee creëren.'

Frisse blik

'Ik ben een snelle werker, niet wekenlang aan één stuk maar van een of twee dagen tot soms meer dan een week. Ik moet wel mezelf dwingen om af en toe afstand tot een werk te nemen, iets wat ik net zo belangrijk vind als het creatieve proces.

En het kan erg handig om een onaf werk een tijdje weg te leggen en er later met een frisse blik aan door te werken.'

Contrast of symbiose

'In mijn nieuwste wandsculpturen combineer ik textiel en andere materialen met verf op een manier dat de materialen elkaar benadrukken door de interactie van hun verschillende kwaliteiten. Sommige werken leggen het karakter van de materialen bloot door middel van juxtapositie, in ander werk gaan de materialen een soort symbiose aan.'

> Naar de website van Anna Lena Sauer

> Naar de Instagrampagina van Anna Lena Sauer

Hoofdbeeld: Misty Shroud, 2020, nylon en stofresten op canvas.

 

Meer

Haken en breien, het feministische statement van Louise Pappageorge
Gemengde gevoelens over ons online leven – Pauline Nijenhuis in expositie Folding Ambivalence
Van vorm veranderende sculpturen van Lou Baker
Natalia Martinez combineert vakmanschap met kunst in creatieve vrijheid
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief