Vivienne Westwood ontwerpt ethische mode voor een betere wereld

Een installatie van 100 bijzondere canvas uniseks rugzakken en handtassen ontworpen door het Engelse mode-icoon Vivienne Westwood was recent te bewonderen in de tentoonstelling: “State of Fashion,  Searching for new luxury” in Arnhem. 

Tekst: Dorothé Swinkels

Het zijn geen ‘gewone’ tassen, nee, ze zijn ontstaan uit een al jaren bestaande samenwerking tussen Westwood en het “Ethical Fashion Initiative” (EFI) van het International Trade Center (een gezamenlijk orgaan van de Verenigde Naties en de Wereldhandelsorganisatie). Een samenwerking die naadloos aansluit bij Westwoods idealen als activist. De tassen zijn op milieuvriendelijke wijze gemaakt van hergebruikte materialen door Afrikaanse ambachtslieden.

Eerlijke ambachten

Vivienne Westwood is een pionier in het creëren van meer bewustzijn aangaande duurzaamheid in de mode-industrie en voorvechter van een eerlijke productieketen.
EFI is een sociale onderneming, gevestigd in Nairobi, die het werk coördineert van microproducenten zoals zeefdrukkers, kleermakers, metaalbewerkers, wevers en mensen die met kralen werken. In plaats van hulpafhankelijk te zijn worden zij gestimuleerd tot duurzaam ondernemen en het ontwikkelen van ambachtelijke vaardigheden om zo hun financiële vooruitzichten te verbeteren.

'Meer dan 950 kinderen konden dankzij dit project naar school'

Betere toekomst

Zo’n 1600 Keniaanse vrouwen (76%) en mannen hebben tot nog toe aan de tassen voor Westwood gewerkt, 86% van de betrokken handwerkslieden volgden daarnaast een opleiding. Meer dan 950 kinderen konden dankzij de inkomsten uit dit project naar school. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de ambachtslieden een rendabel eigen bedrijf beginnen en de volgende generatie werknemers opleiden, waardoor de levensstandaard in een van de kwetsbaarste economieën ter wereld wordt verhoogd.

Tentzeil en bedrading

De gebruikte materialen voor de door Westwood ontworpen tassen zijn: elektrische bedrading, aluminium, canvas van katoen, plastic zakken, tentzeil en leer (allemaal gerecycled). Ze worden voorzien van prints, geweven, genaaid of gehaakt. De Afrika-tassencollectie evolueert elk seizoen door de introductie van nieuwe stijlen en door de ontwikkeling van vaardigheden van de betrokken ambachtslieden. Elke tas wordt bovendien voorzien van Viviennes meest recente politieke of ecologische klimaatrevolutieboodschap.

Hoofdbeeld: Foto Eva Broekema

> Bekijk het filmpje

> Naar State of Fashion

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief