Textielkunst in tijden van corona [online expositie]

Jantine Hos

“Begin maart ben ik vrijwillig in sociale isolatie gegaan als Artist in Residence in een Textielcentrum op IJsland. Door de crisis heeft de vrijwilligheid een meer dwingend karakter gekregen. En daar hoort ook een ander gevoel bij. Waar het eerst prettig was ‘even weg te zijn van alles en iedereen’ is er nu een grote behoefte om ‘samen te zijn’. Aan verbondenheid. Dit borduurwerk (borduren is voor mij een nieuwe techniek waar ik me deze periode in wil bekwamen) begon als een technische oefening maar ontwikkelde zich als een uitdrukking van bovenstaand gevoel.”

Belgische vlaggen, Mileen Malbrain

"In de media zag ik een foto van een Italiaans straatbeeld vol met nationale vlaggen, teken van solidariteit. Het inspireerde mij om in deze coronatijd mijn eigen solidariteitsbeelden te maken. Op een foto van een appartementsgebouw, afgedrukt op canvas, naai ik uit plastiekafval vervaardigde Belgische vlaggen en witte doeken. Ook wij leven mee vanuit ons 'kot': de vlaggen omdat het hele land in partiële lockdown is, de witte doeken als eerbetoon aan de zorgverleners."

Zonder titel, Dorien Bonkes

"Ondanks (of misschien juist door) de dreiging en onzekerheid omtrent het coronavirus groeit het verlangen al het kleine te zien en te koesteren. Materiaal: wol bergschaap en vintage Delfts blauw bord. Techniek: naaldvilten."

Morgenstimmung, Willemien Moerman

“Vanuit mijn huis met weids zicht op een weiland, geniet ik van zonsopkomst of ondergang. Soms verschijnt de maan. En met name in deze periode, inclusief dit mooie weer, is dit uitzicht mijn grote inspiratiebron. Dit verwerk ik in leporello’s met een ondergrond van stevig papier. Dit papier wordt omhuld met textiel, vooral oud materiaal. In deze leporello is zijde, wol, voeringstof, stofjes van blousejes, jute, wol, kraaltjes verwerkt. Ik gebruik zowel naald en draad als de naaimachine. De leporello is 29 x 8 cm.”

Grenzenloos corona, Anke van Gorp

"Ziektes kennen geen grenzen. Zo ook niet in de creatieve kunst. De coronabol heeft mij op het spoor gezet om iets ruimtelijks te weven met linnen en vezels. Met het buigzame van de waslijn wordt dit plaatselijk te niet gedaan door de harde werkelijkheid (spelden). Het werk is nog in de opbouwfase en heeft nog tijd nodig om de serie compleet te maken."

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief