"Sweet bags" in vernieuwd Tassenmuseum Hendrikje

Op dinsdag 24 april opende in Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam een nieuwe collectiepresentatie. De Amsterdamse ontwerpstudio OPERA verzorgde de inrichting van de derde verdieping van het monumentale grachtenpand, waar nu 350 tassen en accessoires te zien zijn in een interactieve presentatie. TxP sprak met conservator en samensteller Leonie Sterenborg.

Tekst: Victoria Anastasyadis

Wat is er veranderd ten opzichte van de oude opstelling?

“Tassen staan nog steeds centraal. We laten de ontwikkeling van de tas vanaf de zestiende eeuw zien. Wat nieuw is, is dat we de relatie met allerlei dingen eromheen laten zien: de relatie tot de tijd, de draagwijze. Wat nemen mensen erin mee, wat is de functie van bepaalde tassen? Sommige functies kunnen wij ons helemaal niet meer voorstellen, zoals een aalmoezenbeurs of een sweet bag; die hebben de éénentwintigste eeuw niet gehaald.”

"Sommige functies van tassen kunnen wij ons helemaal niet meer voorstellen."

Op welke manier wordt die context getoond?

“Op verschillende manieren. We hebben samengewerkt met Studio Louter. Zij hebben zes filmpjes gemaakt, waarin een model de originele tassen hanteert. We laten het tactiele ervan zien, hoe een bepaalde stof werkt en hoe sluitingen werken. Daarnaast zijn er ook veel contextbeelden, bijvoorbeeld prenten en schilderijen uit de tijd zelf en ook meer tekstuele uitleg.”

En waar zit het interactieve aspect in?

“Onze tassen waren altijd in de vitrine opgesteld, dus je kon niets voelen. Nu hebben we een voelwand toegevoegd. Uit onze gebruikscollectie hebben we een aantal oudere tassen gekozen; kralentassen, leren tassen en ook een aantal wollen tassen. Die kunnen mensen aanraken. Ze kunnen ook zelf aan de slag. Op twee schermen kun je je eigen tas ontwerpen. Je kiest telkens uit een aantal opties, zoals vorm, patroon, techniek, kleur en materiaal.”

Is er verder nog iets nieuws?

“We hebben een aantal ontwerpers gevraagd om op basis van onze historische collectie een eigen tas te ontwerpen. Bijvoorbeeld Vlieger & Vandam: zij hebben zich laten inspireren door een souvenirtas.”

Waren er verrassingen tijdens het onderzoek?

“Het is soms net detectivewerk. Wat neemt iemand in de zestiende of zeventiende eeuw mee in een sweet bag? Dan vind je in almanakken en apothekersboeken allerlei beschrijvingen van kruidenmengsels die in zo’n tas het beste resultaat zouden geven om de onaangename lichaamsgeur te verwijderen. Het beste is gedroogde bloemblaadjes, het liefst rozen, met kruidnagels en nog wat andere ingrediënten.”

De nieuwe collectiepresentatie is permanent te zien.

Hoofdbeeld: Sweet bag van zijde en zilverdraad, Engeland, 1600-1625 (Collectie en Courtesy Tassenmuseum Hendrikje, Amsterdam).

> Naar de website van Tassenmuseum Hendrikje

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief