Artistieke proces Bertjan Pot zichtbaar in "Hot Glue"

Tentoonstelling "Hot Glue" t/m 30 september 2018 te zien in Museum Boijmans van Beuningen

Het werk van de Nederlandse productontwerper Bertjan Pot is tot 30 september 2018 te zien in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam in de expositie "Hot Glue". Veel van de werken worden bijeengehouden door hete lijm, vandaar de naam van deze inspirerende tentoonstelling.

Tekst: Dorothé Swinkels

Geen retrospectief of tentoonstelling van kant-en-klare "producten", maar drie ruimtes gevuld met de stand van zijn maskerproject, handschoenen, triaxiale werken, textielexperimenten en een tafel met 57 lichtvoorstellen. Veel ervan bijeengehouden door hot glue. Vormgever Bertjan Pot staat bekend om zijn eigenzinnige, innovatieve ontwerpen en zijn creatieve aanpak is eerder die van een eigentijds uitvinder dan van een klassiek vormgever.

Oude en lelijke materialen

Veel van zijn ontwerpen ontstaan uit experimenten met oude en nieuwe, soms lelijke en vaak textiele materialen. Regelmatig is het een kleine vondst: een steek, een knoop of een andere manier om iets samen te brengen. Door herhaalde handelingen kan daar dan iets uit ontstaan. Al doende streeft hij ernaar materiaal en constructie tot een voor hem logische combinatie samen te brengen en wil hij het beste halen uit de gekozen materialen en technieken. Zijn doel is een eindproduct dat in kwaliteit de optelsom van de individuele materialen overstijgt.

"Plastic lepeltjes, strijkkralen, touw, band, geodriehoeken, plastic tasjes en veel hot glue"

Maskers

Een mooi voorbeeld van zijn werkwijze zijn de doorlopende autonome series maskers en handschoenen, begonnen als een experiment om te onderzoeken of hij een groot plat vloerkleed kon maken door gevlochten koord aan elkaar te stikken. De proeven werden echter gebobbeld. Toen hij op het punt stond op te geven, was daar het idee om juist de driedimensionaliteit te benutten bij het maken van maskers en – sinds kort – de handschoenen.

Artistieke proces

Voor tentoonstelling "Hot Glue" werkte Bertjan Pot een jaar lang in “vrijheid”, nam geen opdrachten aan en probeerde zo veel mogelijk ideeën te realiseren. Hij ging aan de slag met eenvoudige materialen zoals plastic lepeltjes, strijkkralen, touw, band, geodriehoeken, plastic tasjes en veel hot glue. Deze expositie geeft aan de hand van vele proeven en probeersels inzicht in zijn artistieke proces; het spelen, het denken, het onderzoeken van materiaal en constructie, de creativiteit en de oplossingen die weer kunnen leiden tot producten.

Hoofdbeeld: Bertjan Pot, "Maskers", 2010 - ongoing (foto: Museum Boijmans van Beuningen, Lotte Stekelenburg).

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief