De impulsief gebreide sculpturen van Stine Leth

De Deense kunstenaar Stine Leth gedijt in een humoristisch en kleurrijk universum. Dat blijkt wel uit haar gebreide sculpturen, die spontaniteit, optimisme en vreugde uitstralen. Haar sculpturen bestaan uit vreemde composities die Stine breit in een breed palet van kleuren en kwaliteiten garens.

Tekst: Dorothé Swinkels

Stine Leth begon een opleiding aan een academie als schilder. Naar aanleiding van een speciale opdracht pakte ze het breien op. Sindsdien kan ze het niet meer loslaten. Na 2,5 jaar verliet ze de opleiding, omdat er geen textieldocenten waren en ze zich juist wilde focussen op het breien. Op eigen kracht en naar eigen inzicht ontwikkelde Stine zich verder.

Werkwijze

Over haar werkwijze vertelt Stine: “Als ik begin, heb ik vaak een idee over kleur en vorm. Dat idee verandert vaak terwijl ik bezig ben. Een werk ontwikkelt zich in relatie tot de verschillende mogelijkheden van materialen, maar ook tot de reacties en ideeën die daarbij ontstaan. Er is overal inspiratie; in mode, kunst, het dagelijks leven. Maar ook een kleurencombinatie kan mij inspireren.”

“Ik hoop dat mensen zich gelukkig voelen als ze mijn werk zien.”

Impulsief

In het begin maakte Stine driedimensionaal werk, later kwamen daar haar tweedimensionale werken bij: “Knitted paintings”. Ze werkt impulsief, maakt vooraf nooit schetsen, laat haar fantasie de vrije loop, weet nooit precies wat het resultaat zal zijn.

Droom

Aanvankelijk gebruikte ze veel meer kleuren in haar werk dan tegenwoordig. Nu probeert ze hetzelfde resultaat te bereiken met minder, maar wel contrasterende, kleuren. Stines wens: “Ik hoop dat mensen zich gelukkig voelen als ze mijn werk zien. En ik droom ervan een groot object te maken voor een enorme ruimte.”

> Meer over breien (en haken) in TxP 245

> Naar de website van Stine Leth

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief