"Breien en haken" thema TxP (Textiel Plus) 245

Zaterdag 25 augustus 2018 verscheen TxP (Textiel Plus) 245 met “Breien en haken” als thema. Goed nieuws: vanaf dit nummer is het magazine vier pagina’s dikker! Blijvend. Met die extra pagina’s willen we nog meer inhoudelijke afwisseling aanbrengen. De prijs van een los nummer of abonnement blijft overigens gelijk.

Tekst: Wouter de Vries

Haken

In dit nummer hebben we speciale aandacht voor textielkunstenaars die op een bijzondere manier de brei- of haaktechniek toepassen. Dorothé Swinkels spreekt haakjunkie Ruta Naujalyte (haar werk siert deze keer de cover) en Patrick Ahern over zijn tijdloze haakportretten. We openen groot met werk van Caroline Wells Chandler, over wiens humoristische haakwerk je op de website een artikel kunt lezen.

Breien

We tonen werk van Channing Hansen die aan handbreien doet mét een algoritme. Auke Hamers heeft deze keer het atelier van Karin Marseille gefotografeerd. Een van Karins specialismen is het breien met koperdraad, zo blijkt uit het gesprek dat Moniek Spaans met haar voerde. Ginni Fleck en Hannah van Herk tonen in woord en beeld stapsgewijs hoe je dat aanpakt, breien met metaaldraad.

Textiele actualiteiten

Edith Rijnja spreekt de Indiase textielkunstenaar Manish Nai uitgebreid over zijn actuele tentoonstelling “Capturing Time” in Het Noordbrabants Museum, en Victoria Anastasyadis interviewt Edwin Oudshoorn die de opdracht kreeg om een Nieuw Leids Laken te ontwerpen. Mooie uitspraak van hem: “Je kan het wel namaken, maar dan moet je wel even 400 uur gaan borduren.” Marta Kargól zocht Jet van Oosten op in verband met haar kunstwerk "A room for Morandi".

Kunststromingen

Monika Auch dook in de wereld van de Art Brut. Van haar hand een achtergrondartikel over de oorsprong van deze hedendaagse kunststroming én over het werk van Lavina Ngoesmin waarin haar vrije materiaalgebruik en levendige expressie opvallen. Vanwege een groot reizend retrospectief dook Victoria ook nog in het leven van Bauhaus-weefster Anni Albers.

Textiel Plus Arts & Crafts

Van 15 t/m 17 november 2018 vindt in de Brabanthallen in Den Bosch de inspirerende kunstmarkt Textiel Plus Arts & Crafts plaats, als onderdeel van de Handwerk en Quiltdagen. Dit evenement is een mooie aanleiding om jullie kennis te laten maken met de organisatoren: Anouk Zoer en Rob Terwisse, zowel in het magazine als online.

Wedstrijd

Wil je gratis toegang krijgen tot de Handwerk en Quiltdagen en Textiel Plus Arts & Crafts? Doe dan mee aan onze wedstrijd! Je werk wordt dan tentoongesteld op de inspirerende kunstmarkt én je dingt mee naar de jury- en publieksprijs. Let op: de deadline voor aanmelden én aanleveren is 1 oktober 2018. Lees eveneens meer informatie zowel in het magazine als online.

En verder...

... vind je de vertrouwde rubrieken in dit nummer: Tips met betrekking tot creativiteit van Marjolein van der Stoep, Blikvangers, de column van Chris Reinewald, Exposities,  Highlight en Boeken. We wensen je veel plezier en inspiratie toe met deze uitgave!

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief