Anouk Zoer en Rob Terwisse over de vernieuwde Handwerk en Quiltdagen

Rob Terwisse en Anouk Zoer vormen het echtpaar dat achter de schermen grootse plannen heeft én realiseert voor de Handwerk en Quiltdagen, met als nieuw onderdeel Textiel Plus Arts & Crafts. Van 15 t/m 17 november 2018 wordt het evenement georganiseerd op een echte A-locatie, de Brabanthallen in Den Bosch. Hun streven: toewerken naar een jaarlijks terugkerend, overkoepelend textielfestival. Tijd voor een kennismaking met deze ambitieuze textieldoeners!

Tekst: Wouter de Vries

Als organisatoren van textielbeurzen zijn jullie behoorlijk actief. Zijn jullie ook creatief als het gaat om werken met textiel?

“Nee, wij hebben allebei geen achtergrond in handwerken. Maar we hebben heel veel geleerd door met bedrijven en kunstenaars te spreken, exposities te organiseren en werken te bekijken.

Het begon allemaal in 2011, toen Rob de eerste Handwerk en Quiltdagen organiseerde in de Rijnhal in Arnhem. Het idee voor deze beurs is ontstaan als gevolg van de succesvolle Creadagen en de toenemende vraag naar handwerkmaterialen. Ik ben een jaar later als partner van Rob bij de organisatie betrokken geraakt. Samen zagen we al snel dat er ruimte is voor een evenement op het gebied van handwerken en textiel. In 2014 groeiden we door naar De Beursfabriek in Nieuwegein, verschoof de focus naar textielkunst en in 2015 startten we met de ViltExpo. Dit jaar gaan we voor groot en allesomvattend met de Brabanthallen in Den Bosch als locatie. De ViltExpo gaat op in de Handwerk en Quiltdagen en we organiseren er een inspirerende kunstmarkt bij: Textiel Plus Arts & Crafts.”

“Wij willen een textielfestival organiseren waarbij je van alle kanten geïnspireerd wordt.”

Wat is jullie missie?

“Wij willen alle kennis en vaardigheden die wij in de loop der jaren hebben verzameld inzetten voor een jaarlijks terugkerend, overkoepelend textielfestival. Een evenement waarbij je van alle kanten geïnspireerd wordt en ziet wat er mogelijk is op het gebied van textielkunst; door exposities, modeshows, demonstraties en lezingen. En als je denkt: ‘Dat wil ik ook maken!’, dan kun je meteen alle materialen vinden die je maar nodig hebt of deelnemen aan een leerzame workshop.”

Om dit te realiseren gaan jullie allerlei samenwerkingen aan. Hoe zien die eruit?

“We werken al samen met TxP (Textiel Plus), de landelijke textielverenigingen, STIDOC en diverse opleidingen. Mogelijk dit jaar ook met het TextielMuseum en TextielLab. Daarnaast zoeken we de samenwerking op met textielbedrijven in Brabant. We gaan in gesprek met de gemeente om volgend jaar ook de binnenstad van Den Bosch bij het festival te betrekken, zodat je nog meer kunt beleven op het gebied van textielkunst.”

De beurs lijkt een internationaal tintje te krijgen.

“Ja, dat klopt. De Brabanthallen zijn bekend bij veel mensen; dat merken we nu al aan de flink toegenomen belangstelling vanuit het buitenland. En: we zitten momenteel midden in een subsidieaanvraag die het mogelijk moet maken om internationaal gerenommeerde textielkunstenaars naar het festival te krijgen. Het is een lange procedure en pas in september weten we of we de subsidie toegekend krijgen.”

Wat kunnen bezoekers verwachten op Textiel Plus Arts & Crafts?

“Je vindt er veel textielkunstenaars, beginnende en gevorderde. Kunstenaars kunnen er hun werk laten zien en verkopen. Door dit nieuwe onderdeel is ook het materialenaanbod flink uitgebreid met ambachtelijk- en handgeverfde zijde, yak, kasjmier, wol, vezels, naaldvilt en duurzame garens. Daarnaast vind je er breipatronen, viltmaterialen, naaldvlies, ecovriendelijke materialen, leer, broderie d’art, batik, vintage knopen, kralen, veren, kant, band, kleding en accessoires. Op Nederlands grootste textielkunsttentoonstelling wordt je zoals elk jaar opnieuw verrast en nieuw dit jaar is natuurlijk de expositie die voortvloeit uit de wedstrijd die TxP (Textiel Plus) organiseert. Dus: doe mee en maak kans om bekroond te worden tot jury- of publiekswinnaar! Als deelnemer aan de wedstrijd krijg je bovendien gratis toegang tot de Handwerk en Quiltdagen.”

Kom ook naar de Handwerk en Quiltdagen - Textiel Plus Arts & Crafts, van donderdag 15 t/m zondag 17 november 2018 in de Brabanthallen in Den Bosch. De beurs is dagelijks toegankelijk van 10 tot 17 uur. Tickets kunnen vanaf september 2018 online gekocht worden op de website van Handwerk en Quiltdagen.

> Meer informatie over Handwerk en Quiltdagen

> Meer informatie over Textiel Plus Arts & Crafts

> Doe mee aan de wedstrijd!

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief