De negenkoppige textielgroep Et Cetera exposeert TERZIJDE in galerij Rivierenhof

In het Belgische Deurne is vanaf 16 april 2019 de tentoonstelling “Terzijde” te zien, met werk van textielgroep Et Cetera. De negen leden werken elk vanuit een eigen techniek – weven, vilten, batikken, kloskanten, borduren – aan eenzelfde thematiek, in dit geval zochten ze, letterlijk, de randen van textiel op. We spraken Ann van Dyck over wat Et Cetera een bijzondere textielgroep maakt.

Tekst: Ilse Molenaar

Wie zijn jullie?

“Et Cetera is een textielgroep uit Vlaanderen die al 27 jaar bestaat. Door de jaren heen is de samenstelling vaak gewijzigd. We zijn nu een groep van negen personen en dit werkt erg goed. Doordat de groep niet te groot is blijft ons werk tijdens een tentoonstelling samenhangend. Het is leuk om met elkaar samen te werken en onze passie voor textielkunst te kunnen delen. Et Cetera voelt voor mij aan als een vriendengroep.”

“Rafelige randen en speelse toevoegingen maken een weefsel, collage, vilt- of kantwerk aantrekkelijk”

Kun je iets vertellen over jullie manier van werken?

“Et Cetera organiseert jaarlijks een tentoonstelling. Hiervoor komen wij twee á drie keer per jaar samen. Tijdens de eerste meeting bedenken we aan welke tentoonstelling we mee willen doen, wat voor thema deze keer centraal zal komen te staan en op welke locatie dit zal zijn. We hebben leden uit de hele regio Vlaanderen en om het publiek te laten zien we zijn, willen we steeds op een andere plek in Vlaanderen exposeren. Na deze eerste meeting werken we vervolgens onze ideeën thuis uit.”

Ik zie dat jullie verschillende technieken hanteren. Wat is de verbindende factor?

“Iedere kunstenaar moet zijn eigen ideeën en mogelijkheden in het thema kwijt kunnen. Daarom is het belangrijk om een ruim thema uit te kiezen. Elk lid heeft een eigen interpretatie, hanteert eigen technieken en eigen materialen en dat is juist wat onze exposities zo dynamisch maakt. Zo ook met onze laatste tentoonstelling 'STOFFERIG - Stof tot nadenken', 2017 in Overijse. Voor deze tentoonstelling maakten we onder anderen elk een klein werk van dezelfde afmeting. Deze werkjes werden als het ware onze visitekaartjes. Zelfde thema, zelfde formaten maar heel divers in de uitwerkingen.”

Wat is de meerwaarde van textiel?

“Ik vind het zelf wel boeiend om verschillende materialen door elkaar te gebruiken. Mijn ervaringen met tekenen en schilderen combineer ik nu met technieken als weven, batikken en vilten. Er kan zoveel met textiel... Daarnaast heb ik een affectie voor doorleefde materialen, ik wil ze graag een tweede leven geven.”

Leidt het werken in een groep tot verrassingen?

“Ja natuurlijk, het is leuk om te zien hoe iedereen anders op de thematiek heeft neergekeken. Vaak krijgen de kunstwerken een meerwaarde wanneer ze naast elkaar staan, dit komt doordat de werken met elkaar geconfronteerd worden. We dialogeren hoe een kunstwerk het mooist uitpakt en bouwen vervolgens een prachtige presentatie op.”

Kun je iets vertellen over de aankomende expositie?

“Dit jaar is ons thema ‘terzijde’. We nemen de toeschouwer mee naar de rand van het textiel: rafelige randen, mooie zelfkanten, onregelmatigheden, speelse toevoegingen maken een weefsel, collage, assemblage, vilt- of kantwerk aantrekkelijk. Het zijn de kantlijnen van het verhaal. De tentoonstelling is voor iedere kunstenaar een persoonlijke reflectie, toelichting of verwerking die vorm krijgt in het eigen textielwerk.”

De tentoonstelling “Terzijde” is van 16 t/m 28 april 2019 te zien in galerij Rivierenhof in Deurne. Et Cetera bestaat uit: Lieve Dekeyser, Veerle Dupont, Marleen Haezebrouck, Carine Heyligen, Lieve Jacob, Lieve Smets, Gerda Standaert, Ann Van Dyck en Bie Vandyck.

> Bekijk de website van Et Cetera

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief