De veelzijdige abstractie in het textiele werk van Tania Verhasselt

Tot en met zondag 16 december 2018 staat de High Five Art Gallery te Baarle-Nassau in het teken van de veelzijdige abstracte werken van Tania Verhasselt. Wat men kan verwachten is een kleurexplosie in mixed media, met een zichtbare liefde voor zijde.

Tekst: Angela van Paasen

"Kleur vormt een rode draad in mijn werk", vertelt Tania. "Ik durf kleurencombinaties te maken die niet voor de hand liggen, en werk altijd vanuit een buikgevoel. Ik heb wel een idee waar ik naartoe wil, maar laat mijn werk organisch ontstaan." Abstracte werken die uiteenlopen van draagbare sjaals tot grote wanddecoraties van textiel, papier en oliepastels, zijn het resultaat. "Ik werk met verschillende technieken en materialen en combineer die graag. Zo zal ik een serie sjaals tonen gebaseerd op één pigment: Deep China Blue. Door verschillende bewerkingen zoals zeefdruktechnieken en Shibori, en combinaties met andere kleuren, krijgt elke sjaal een ander effect en zijn ze allemaal uniek."

"Met de Kussenmuur wil ik bezoekers uitnodigen juist een positieve boodschap achter te laten"

Herinnering

Haar inspiratie haalt zij uit de landschappen die ze doorkruist tijdens haar reizen. "Mijn werk is sterk geïnspireerd door de woestijn: de structuur, kleuren en rotsen, het is zoveel meer dan alleen zand. Ook kelims, tapijten uit de Iraanse provincie Mazandaran, die ik enkele jaren geleden mocht bewonderen op een kunstbeurs, hebben een diepe indruk nagelaten." Een specifieke reeks wanddecoraties is vanuit deze inspiratie ontstaan. "Ik exposeer onder andere werken op canvas waarin kleine stukjes stof verwerkt zijn, gebaseerd op het gevoel dat ik overhield aan de herinnering aan deze kelims en hun kleuren."

Een positief geluid

Een van de eyecatchers van de tentoonstelling wordt de Kussenmuur, een groot werk dat Tania speciaal voor deze expositie creëerde. Hiervoor maakte zij vele individuele, unieke kussenslopen, van onder meer bewerkte zijde en katoen. Deze zullen een muur van kussens vormen, die net als de beroemde Klaagmuur uitnodigt om een briefje tussen te steken. "Als kunstenaar sta je midden in de maatschappij," aldus Tania, "en dan hoor je nogal eens negatieve geluiden om je heen. Met de Kussenmuur wil ik bezoekers uitnodigen juist een positieve boodschap achter te laten. Iets leuks of grappigs, alles mag. Naderhand wil ik deze briefjes verzamelen in een boek, zodat er ook dan nog iets positiefs overblijft." Het is voor het eerst dat Tania op deze manier de interactie opzoekt met het publiek. "Best spannend. Net als dat ik de tentoonstelling niet zelf inricht, zoals ik meestal doe. Uiteindelijk zal ik mijn eigen werk zien door de ogen van iemand anders, dat geeft er een extra dimensie aan."

De tentoonstelling is tussen 3 november en 16 december 2018 te bezichtigen elk eerste en derde weekend van de maand tussen 13:00 en 17:00 uur, of op afspraak.

> Meer informatie over deze expositie

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief