Driedimensionaal borduurwerk van Justyna Wołodkiewicz

De Poolse textielkunstenaar Justyna Wołodkiewicz combineert in haar driedimensionale werk kleurig borduurwerk met eveneens kleurige abstracte vormen die ze van van polymeerklei maakt. Als ondergrond gebruikt ze graag een borduurring.

Tekst: Dorothé Swinkels

Vanwaar je keuze om te borduren?

"Een tijd geleden raakte ik geïnspireerd door het borduurwerk van Sarah K. Benning en Danielle Clough. Ik ontdekte toen de mogelijkheid van het combineren van vormpjes van klei en garen, en ben dat intensief gaan onderzoeken. Ik ben een experimentele autodidact."

Gebruik je altijd borduurringen?

"Een borduurring is een geweldig hulpmiddel om borduurwerk te maken. Momenteel zit ik in een overgangsfase; ik wil op rechthoekig doek én groter gaan werken. Om die reden gebruik ik nu even geen borduurringen. Maar dat is niet voor altijd, denk ik."

"Ik ben me niet altijd bewust van wat mijn keuze beïnvloedt. Ik vertrouw op mijn intuïtie en geniet."

Hoe bepaal je de vormen en de compositie?

"Dat wisselt. Bijna elke keer is mijn proces een beetje anders. Soms concentreer ik me op de verbinding tussen ruimtelijke vorm, draad en stof, en geef vandaaruit vorm. Een andere keer schets ik vooraf. Het zijn meestal ruwe schetsen van eenvoudige ideeën, soms eenvoudige geometrische tekeningen. Of ik teken krabbeltjes op stukjes papier om bepaalde combinaties van kleur of vorm te onthouden. Ik heb lievelingsvormen waarvan ik het effect ken en ik gebruik ze graag en vaak, maar blijf ook nieuwe vormen bedenken."

Je lijkt dol op felle kleuren.

"Ja, ik houd van kleur. Meestal kies ik kleuren op basis van stemming, waar ik op dat moment van houd – ik vis ze uit een stapel draden. Het lijkt op het kiezen van bloemen voor een boeket. Dit kiezen is eigenlijk nogal mysterieus, ik ben me niet altijd bewust van wat mijn keuze beïnvloedt. Ik vertrouw op mijn intuïtie en geniet."

Kan ik zeggen dat je werken lijken op landschapjes?

"Jazeker. Dat hebben anderen ook opgemerkt."

Coverbeeld: Justyna Wołodkiewicz, “De collectie van 2017”, borduurringen van 10 tot 20 cm, materialen: polymeer klei, katoenen, draad en stof, epoxymateriaal.

> Naar het Instagram-account van Justyna Wołodkiewicz

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief