Esther Jiskoot over weven met glaskralen

Textielkunstenaar Esther Jiskoot weet op virtuoze wijze uiteenlopende textiele materialen, keramiek en glas met elkaar te verbinden in kleurrijke, verwondering oproepende sculpturen.

Tekst: Edith Rijnja

In het beeld Sevsal verplaatst het kleurverloop zich van gehaakt naar keramisch oppervlak. Hoe kwam dit werk tot stand?

“Ik probeer altijd een balans te vinden tussen abstractie en iets dierlijks, menselijks of plantaardigs. Bij Sevsal kun je zeggen: het groeit, maar het doet ook denken aan een grote hand met vingers. De wol in deze sculptuur erfde ik van ontwerper Joost van Roojen die veel samenwerkte met architect Aldo van Eyck. Hij hoopte dat ik de wol voor mijn beelden zou gebruiken. Misschien ging ik daarom met die overlopende kleuren – typerend voor zijn werk – aan de slag. Heel vaak sluipen dit soort persoonlijke dingen in mijn werk.”

"Een glaskraal trekt het licht naar binnen."

Lang geleden ontdekte je het driedimensionaal werken met kralen. Die bron lijkt onuitputtelijk. Nog steeds nieuwe ideeën?

“Ik heb oneindig veel ideeën met glaskralen, maar het materiaal is zo specifiek. Daar moet je voorzichtig mee zijn. Toch kan ik het af en toe niet laten. Ik heb veel gebreid en gehaakt met kralen. Nu weef ik ermee. Dat levert een schilderachtige structuur op in tegenstelling tot het plastische bij haken, wat ik krijg door meerderen en minderen van steken. Je ziet niet dat het gehaakt is. Dat ligt aan de verschillende draaddiktes die ik gebruik en of de kraal aan de binnen- of buitenkant komt te liggen of juist ertussen.”

Je werk is heel kleurrijk. Hoe bepaal je je kleuren

“Aanvankelijk waren mijn favoriete kleuren geel, rood, blauw en wit. Het heeft met mijn jeugd te maken. Ik ben als kind veel in Zeeland geweest. Die eindeloze gele akkers, rode klaprozenvelden en blauwe luchten hebben mij gevormd. Later ga je meer nadenken over de betekenis van kleur. Ik heb lang monochroom gewerkt. Dat vond ik fijn. Het trekt het werk uit het figuratieve weg; het abstraheert.”

Wat trekt je aan in kralen rijgen en breien, haken en weven met kralen?

“Glaskralen zijn een fantastisch materiaal, het glas trekt het licht naar binnen.”

De afmetingen van je beelden variëren van heel monumentaal tot vrij klein. Hoe bepaal je de afmeting?

“In kleiner werk kun je sneller mogelijkheden onderzoeken. Nu maak ik een beeld met raffia en keramiek, maar ben ook aan het emailleren. Die verschillende onderdelen knoop ik in een bepaald patroon weer aan elkaar. Patroontekenen, maar dan met email!”

Hoofdbeeld: Esther Jiskoot, "Sevsal", 2016, keramiek, wol (gehaakt), 108 x 26 x 27 cm.

> Naar de website van Esther Jiskoot

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief