Expositie “Woven colors” van Griet Johnson in High Five Art Gallery

Griet Johnson is gefascineerd door kleur. Zo is ze altijd al geïnteresseerd geweest in gekleurde glasramen van kerken en de effecten van het licht dat erdoor schijnt. Kleur vormt voor haar een onuitputtelijke bron van mogelijkheden die ze door middel van diverse weeftechnieken onderzoekt. Tijdens de expositie “Woven colors” is van 6 januari tot en met 17 februari 2019 in de High Five Art Gallery in Baarle-Nassau een overzicht van haar handweefsels te zien waarin kleur centraal staat.

Tekst: Angela van Paasen

De diverse opleidingen die Griet volgde, hebben haar en haar werk gevormd tot wat het nu is. In Antwerpen leerde zij weven vanuit een kunstzinnig perspectief, in Gent richtte zij zich op de techniek. Daarnaast is zij door haar studies kunstgeschiedenis en oudheidkunde ook theoretisch onderbouwd en ook dit is terug te zien in haar werk. “Ik heb me altijd meer aangetrokken gevoeld tot werken met kleur, dan door techniek,” vertelt Griet. “Ik weef op niet meer dan tien schachten.” Liever experimenteert ze met kleureffecten.

“Ik heb me altijd meer aangetrokken gevoeld tot werken met kleur, dan door techniek”

Ikat

Een techniek waarin ze zich tijdens haar opleiding specialiseerde, is ikat. Hierbij wordt het weefgaren voor het weven geverfd in een bepaald patroon, dat wordt gecreëerd door sommige delen af te binden. Naast ikat-weefsels toont Griet ook woven shibori. Ook hierbij wordt textiel in een bepaald patroon geverfd, maar dan door de stof door middel van rijgdraden te plooien. “Bij woven shibori weef je de rijgdraden direct mee in de stof. Als het doek van het getouw af is, kun je de draden aantrekken en het weefsel verven. Er ontstaan mooie, zachte motieven met vervagende lijnen. Ik vind het verrassingseffect dat erin zit erg leuk. Je ziet hieraan dat het echt handwerk is.”

Kleurcontrasten

Haar recentste werken zijn te herkennen aan de kleurrijke blokjespatronen. Hiervoor vormt de kleurenleer van Johannes Itten een grote inspiratie. “Werken met kleur is heel intuïtief, maar ik ben ook heel geïnteresseerd in theorieën hierover. Voor mijn dubbelweefsels ga ik uit van de kleurcontrasten van Itten. Je hebt bijvoorbeeld het complementair contrast, waarmee je een kleur extra sterk kunt laten lijken door zijn grootste contrast ertegenover te zetten, zoals rood met groen. Een ander contrast is licht-donker, waarbij een kleur helderder of juist meer gedempt wordt als deze met zwart of juist wit gecombineerd wordt.”

Dubbelweefsel

“Dubbelweefsel leent zich goed voor het spelen met deze contrasten”, vervolgt Griet, “omdat je de combinaties kunt maken met de twee lagen. Ik wil me hier in de toekomst nog meer op richten, bijvoorbeeld door met transparantere materialen te weven zodat de lagen meer doorschijnen. Al blijft mijn weven tweedimensionaal, er is nog zoveel mogelijk!”

De expositie “Woven colors” met werk van Griet Johnson is te zien van 6 januari t/m 17 februari 2019 in de High Five Art Gallery te Baarle-Nassau.

> Naar de website van High Five Art Gallery

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief