Francis Busschaert over textiele webshop Bart & Francis

De webshop met textiele materialen van de firma Bart & Francis in Kortrijk, is maar een klein onderdeel van de activiteiten van Francis Busschaert en zijn kompaan, lover en partner in crime Bart T’Joens. Francis vertelt over zijn drijfveren. "De vorige generatie kon effectief een ambacht én een kunst."

Tekst: Wouter de Vries

Wat wilde je als kind gaan doen?

“Iets met geschiedenis. Maar van huis uit moest ik een ingenieursstudie doen. Vanaf mijn veertiende heb ik bijles gehad in wiskunde, als voorbereiding op die studie. Mijn vakanties bestonden uit wiskunde, stel je eens voor!”

En, wat ging je studeren?

“Ik besloot om Toegepaste Economische Wetenschappen te doen, met nadruk op wiskunde. Na die studie heb ik gezegd: nu doe ik wat ik wil. Ik begon aan een studie Textiel, Mode en Toneelkostuumontwerpen (TMO) aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Eindelijk kon ik doen waarvan ik als kind droomde.”

"Op tentoonstellingen kwamen mensen niet naar mij toe om te kopen, maar met vragen over hoe ik iets gemaakt had."

Bracht de studie je wat je ervan verwachtte?

“We werden er in feite alleen gestimuleerd om te tekenen of creatief te zijn. Vroeger werd de nadruk gelegd op een kunde. De vorige generatie kon effectief een ambacht én een kunst. Een tijd lang was dat taboe op de academies in Europa. Daarom ben ik avondopleidingen gaan doen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of ik heb het gedaan: een patroonstudie modetekenen, een basisstudie anorganische chemie en metallurgie, een studie edelsmeedkunst en nog vele andere. Zo heb ik een hoop kennis opgestoken.”

Ontwikkelde je je op de academie tot een kunstenaar?

“Van mijn 14e tot mijn 28e heb ik deelgenomen aan internationale wedstrijden, en altijd kwam ik in selecties terecht of won ik ze. Maar: nadien verkocht ik nooit wat. Dat was een teken aan de wand. Op tentoonstellingen kwamen mensen niet naar mij toe om te kopen, maar met vragen over hoe ik iets gemaakt had. Op een gegeven moment slik je als kunstenaar je trots in; men wil halffabricaten.”

Dat besef was de aanloop naar de oprichting van Bart & Francis?

“Bart en ik deden mee aan een expositie in Antwerpen, georganiseerd door diamantairs. Daar hing een werk van ons, een weefsel dat we zo hadden geconstrueerd dat je er diamantjes in vast kon klikken, zonder metaal te gebruiken. We werden gecontacteerd door een internationaal beursgenoteerd bedrijf met het verzoek om werk voor hen te maken. Zo is de bal gaan rollen. En ondertussen bestaat Bart & Francis alweer 26 jaar.”

> Lees over de werkwijze van Bart & Francis in TxP 243

> Naar de website van Bart & Francis

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief