Ellen Bakker over de kunst van het zijde schilderen en boeken maken

In de tentoonstelling “Textiel leeft in Horst”, vanaf 28 oktober 2018 te zien in Museum de Kantfabriek, komen twee werelden van Ellen Bakker samen: boeken uitgeven en textielkunst maken. De tentoonstelling vloeit voort uit het boek Textiel leeft! dat Ellen in 2012 uitbracht. Maar: boeken over textielkunst maken doet ze niet meer, voorlopig althans. “De afgelopen jaren ben ik bezig geweest mijn handschrift als textielkunstenaar te ontwikkelen, vooral op het gebied van zijde schilderen.” Tijdens Textiel Plus Arts & Crafts zal Ellen de techniek demonstreren.

Tekst: Wouter de Vries

“Ik ben heel gepassioneerd over zijde en wat je ermee kunt.”

“Aan het laatste boek dat ik heb uitgegeven, Worldwide colours of felt uit 2016, heb ik zo hard gewerkt”, vertelt Ellen, “dat ik de behoefte had om weer zelf aan de slag te gaan. Weg van de computer.” Ze begon zijde te schilderen, waar ze vervolgens niet meer mee kon ophouden. Daarnaast is ze dessins gaan ontwerpen die ze print op zijde. “In hart en nieren ben ik namelijk óók grafisch ontwerper”, verklaart Ellen. “De zijden prints kunnen als sjaal worden gebruikt, of ik vilt ze mee met wol waar je vervolgens van alles van kunt maken: kleding, wandpanelen, omslagdoeken.”

Gordijnen

Bovendien ontwerpt Ellen gordijnen, maar dan zonder een zich herhalend patroon. “Voor mijn gordijnen maak ik een computerontwerp dat kamerbreed is en geheel afgestemd op het interieur van de opdrachtgever. Als je het gordijn dichtdoet, zit je als het ware in een schilderij. Ik werk samen met een bedrijf dat gordijnen tot 2,8 meter breed kan printen. Op z’n kant kun je dus wel 20 meter gordijn printen.”

Textiel leeft

Plannen voor een tentoonstelling op basis van Ellens boek Textielleeft! waren er al een tijdje bij Museum de Kantfabriek. Begin 2018 is de knoop doorgehakt om de tentoonstelling ook echt te gaan realiseren, met veertig nieuwe werken van tien textielkunstenaars. “We hebben samen de mensen geselecteerd en uitgenodigd”, vertelt Ellen. Op verzoek van het museum is tijdens de expositie ook werk van Ellen zelf te zien.

Viltportret

Het museum heeft gekozen voor een vierluik – digitaal ontworpen en gevild met wol, opgespannen op vier panelen – en een “viltportret”. Hiervoor maakt Ellen aan de hand van een foto een in grafisch opzicht wat vervormde digitale tekening met lijnen en kleurvlakken. Ze print de tekening, vervilt deze en spant het werk ten slotte op een paneel.

Textiel Plus Arts & Crafts

Tijdens Textiel Plus Arts & Crafts (15-17 november, Brabanthallen Den Bosch) toont Ellen onder meer haar viltportretten, nieuwe dessins en handgeschilderde sjaals. En ze zal er de techniek van het zijde schilderen tonen. “Ik demonstreer graag. Dan kunnen bezoekers zien hoe een zijdeschildering wordt opgebouwd met vele verschillende transparante lagen.”

Toch nog een boek?

Ellen sluit niet uit dat ze nog eens een boek gaat uitgeven. “Ik ben heel gepassioneerd over zijde en wat je ermee kunt. Dat zou een leuk onderwerp zijn, maar voorlopig ben ik vooral met de techniek zelf bezig. Wie weet later. Dan wordt het wel weer een boek waarin kunstenaars uit de hele wereld hun werk laten zien, zoals lezers van mij gewend zijn.”

> Naar Textiel Plus Arts & Crafts

> Naar de boeken van Ellen Bakker

> Naar de stoffen van Ellen Bakker

> Naar de expositie "Textiel Leeft in Horst"

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief