Hoe Jonathan Gabb zijn installaties van gekleurde repen acrylverf maakt

De flexibele, glimmende installaties van gekleurde repen acrylverf van kunstenaar Jonathan Gabb zitten tussen schilderkunst en beeldhouwkunst in. Een feest van kleur en materiaal, startend vanuit grote vellen pure kleur op zijn ateliervloer. Zijn "ruimtelijke schilderkunst" gaat over het gebruik van sculpturale methoden, zoals gieten en snijden, in het domein van de schilderkunst.

Tekst: Dorothé Swinkels

Jonathans manier van werken is vrij uniek. Tijdens een schilderles leerde hij om lijm als medium te gebruiken om schilderijen te “glazuren”. Deze techniek werkt als volgt: hij mengt acrylverf met PVA-lijm en mastiek in verschillende verhoudingen, om de verf te verdikken en te plastificeren. Het ontstane mengsel giet hij uit op plastic, soms inclusief kleurwisselingen.

Vervolgens experimenteert hij met het snijden en optillen van de vellen gegoten verf, zodat hij het materiaal op allerlei manieren in de ruimte kan manipuleren. Hij laat de buitenste rand van zijn gegoten verfvellen intact.

Assembleren

Omdat het materiaal zich bij opschaling heel anders gedraagt, is het moeilijk om vooraf te plannen en is het niet mogelijk om vooraf modellen te maken. Daarom werkt Jonathan zonder een bepaald resultaat na te streven. Hij houdt zijn voorbereidende tekeningen zo schetsmatig mogelijk. Een werk krijgt pas echt vorm als Jonathan, reagerend op de ruimte, de installatie in situ assembleert. Afhankelijk van de beschikbare ruimte zal een werk er steeds anders uitzien.

“Een werk krijgt pas echt vorm als Jonathan, reagerend op de ruimte, de installatie in situ assembleert.”

Kleurgebruik

Een schilder kan niet zonder kleur. Voor Jonathan zijn kleuren en kleurcomposities de leidraad voor zijn werk. Vanaf het ontstaan van de ideeën, de processen waarmee hij zich bezighoudt tot en met de realisatie in de uiteindelijke vorm binnen de (galerie)ruimte. Hij probeert in zijn werk de intensiteit van de originele kleur van de verf te behouden, zonder deze te mengen. Hij houdt van heldere, levendige kleuren en kleurcombinaties die door velen als te helder of zelfs schokkend worden beschouwd.

Inspiratie

Jonathan is bewonderaar van het werk van Eva Hesse. Hij wilde graag werken maken zoals de hare - alleen dan wel met kleur. Inmiddels vindt hij het belangrijk om iets te maken wat nog niet eerder is gedaan en niet andere kunstenaars proberen te evenaren.

> Bekijk de website van Jonathan Gabb

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief