Kitty Korver en Mattanja Coehoorn streven naar eenvoud

Expositie te zien in de High Five Art Gallery

Van 1 september t/m 21 oktober 2018 is in de High Five Art Gallery te Baarle-Nassau een duo-expositie te zien met werk van Kitty Korver en Mattanja Coehoorn. Twee kunstenaars die, zonder dat ze elkaar kenden, een prachtig duo blijken te vormen.

Tekst: Angela van Paasen

Mattanja Coehoorn en Kitty Korver kenden elkaar nog niet, tot High Five Art hen aan elkaar koppelde voor een gezamenlijke expositie in de galerie. "De galeriehouders dachten dat ons werk goed bij elkaar zou passen," zo vertelt Mattanja Coehoorn. "Dat vind ik ook, qua sfeer vooral. Ik vind Kitty’s werk prachtig en herken erin een soort verstilling die mijn werk ook heeft."

Vernieuwend vilt

Kitty maakt schaalvormige vilten wandobjecten, waarbij zij de vilttechnieken zoveel mogelijk naar eigen hand probeert te zetten en te vernieuwen. "Ik ben er erg voor om als textielkunstenaar verder te kijken, je te laten inspireren door andere kunstvormen en zo nieuwe wegen in te slaan." In recent werk combineert ze vilt met zelfgemaakte porseleinen elementen. Door middel van spelden en magneetjes bevestigt ze de porseleinen vormpjes op het vilt en laat zo sommige boven het vilt zweven. "Ik streef meestal naar een evenwicht tussen harmonie en genoeg spanning, qua vormgeving, maar soms ook in het onderwerp van het werk. In mijn werk zijn er eigenlijk altijd meerdere, persoonlijke thema’s. Ik vind het belangrijk dat het resultaat klopt met mijn gevoel. Datgene wat ik voel en wil uitdrukken wordt gevat in, gekoesterd door en is geworteld in de wolvilten schaalvorm. Die biedt zachtheid, warmte en bescherming aan die boodschap."

Mattanja Coehoorn: “In Kitty’s werk herken ik een soort verstilling die mijn werk ook heeft."

Stromende levensenergie

Het werk van Mattanja wordt niet gekenmerkt door een specifieke techniek, eerder is de diversiteit daarin en de overgangen tussen technieken en materialen een terugkerend element. "Door middel van overgangen in technieken probeer ik transformatie te verbeelden. Een centraal thema voor mij is generaties. Er stroomt liefde of energie van de oudere generatie naar de volgende, steeds weer door. Dat stromen, het transformeren daarvan, vind ik mooi om mee te werken in beeldende taal."

Monumentaal en kwetsbaar

Een van de kunstwerken die Mattanja in High Five Art zal tonen, is een grote creatie van vele gezichten op dunne transparante stof. "De gezichten gaan van groot naar klein en verbeelden de levensenergie die overgaat van de ene generatie op de andere. Het werk ziet er enerzijds monumentaal en sterk uit, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar vanwege het lichte, transparante materiaal." Naast autonoom werk zal Mattanja ook meer toegepaste werken laten zien, zoals een stoel gestoffeerd met een unieke stof op maat, waarin het verhaal van de stoel verbeeld is.

Eenvoud

"Wat we delen is het streven naar eenvoud", stelt Kitty ten slotte. "De absolute en subtiele schoonheid van Mattanja’s werk gecombineerd met originaliteit en goede techniek raakt me. Ik ben blij met iemand te mogen exposeren die kwaliteit maakt."

Hoofdbeeld: Kitty Korver, "Up!" (detail).

> Naar de website van High Five Art Gallery

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief