Kurtis Skaife: gehaakte maskers als theemutsen

Voor zijn serie gehaakte maskers "Soft power" werkt de Amerikaanse kunstenaar Kurtis Skaife in de traditie van grootmoeders liefdevol handgemaakte theemutsen of Afghaanse dekens. TxP sprak de kunstenaar over zijn nieuwe werken.

Tekst: Dorothé Swinkels

Waarom ging je deze maskers maken?

"Ik begon met het maken van een masker op verzoek van mijn vrouw. Zij is muzikante en wilde voor een bepaald stuk een masker opzetten met op de voor- en achterkant een gezicht, zodat ze tijdens de uitvoering kon schakelen tussen de personages. Ik probeerde een paar verschillende methoden en realiseerde me dat een gehaakt masker het beste zou werken. Maar het bleef niet bij één masker; mijn ideeën stroomden! Ik vind het erg leuk ze te maken. Het is bevredigend om een potloodtekening tot leven te zien komen in een driedimensionale vorm."

"Het is bevredigend om een potloodtekening tot leven te zien komen in een driedimensionale vorm."

Hoeveel maskers heb je gemaakt?

"Tot nog toe heb ik er tweeëndertig gemaakt en eigenlijk zien ze er allemaal belachelijk en dwaas uit. Ik droeg er eens een op een Halloweenfeest en ontdekte de vreemde bevrijdende kracht van een verborgen gezicht en het anoniem kunnen observeren van anderen, hetgeen – realiseerde ik me – angstaanjagend kan zijn voor de geobserveerde."

Waar leerde je de techniek?

"Na mijn afstuderen op de kunstacademie – ik ben niet opgeleid in textiel – had ik het idee om grote middeleeuwse wapens van garen te maken en vroeg een vriend om mij te leren haken. De eerste les verliep niet goed omdat ik snel gefrustreerd ben, maar na de tweede les ging het veel beter. Overigens heb ik de middeleeuwse wapens nooit gemaakt."

Vanwaar je titel: “Soft power”?

"Soft power is een politieke term die ik interessant vind.  Het verwijst naar het gebruik van economische of culturele invloeden om een buitenlandse regering te overtuigen. Een perfecte term omdat de maskers gemaakt zijn van zacht garen, maar macht suggereren. Sommige maskers hebben ook een licht dreigend uiterlijk."

Hoofdbeeld: Haunted House mask #1

> Naar de website van Kurtis Skaife

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief