Eervolle vermelding voor "Paradijsvogel" van Loes Leatemia

Textiel Plus Arts & Crafts Wedstrijd 2018

Loes Leatemia heeft voor haar werk Paradijsvogel van Saparua ten behoeve van de Textiel Plus Arts & Crafts Wedstrijd 2018 een eervolle vermelding ontvangen. Dit werk is een ode aan Jansje Silahoy, de oma van Loes: “Zij kwam van het Molukse eiland Saparua in 1952. De kain in het werk droeg zij in de keuken tijdens het koken. Mijn werk verbindt het nieuwe leven in Nederland met het paradijselijke eiland Saparua, waar zij geboren is.”

Tekst: Dorothé Swinkels

“Mijn oma was een sterke, kleurrijke vrouw die door omstandigheden heel ver verwijderd raakte van haar geboortegrond”, vertelt Loes. “Toen ik klein was, vond ik het zo wonderlijk dat zij van zo’n mooi tropisch eiland, met de bijzondere naam Saparua, kwam. Een eiland met paradijsvogels, slangen, bamboe, koraal, palmbomen en mensen die nog heel eenvoudig leven. Ik zou haar zo graag een leven op dat eiland hebben gegund. Met dit werk wilde ik haar iets moois geven.”

"Ik heb altijd een droom gehad om beeldend werk te maken, om mijn gevoel, mening en opvattingen visueel te vertalen."

Van tropisch eiland naar Deventer

“Mijn oma is gestorven toen ik veertien jaar was. Dus ik kan me haar goed herinneren, zoals ze, in de Molukse woonwijk in Deventer midden in haar kleine keuken vol potten, pannen, eten en geuren van het koken stond. Deze kain heeft aantrekkingskracht op mij omdat ik, als ik ernaar kijk, me mijn oma zo goed herinner.” Tijdens het werken met de kain voelde Loes de aanwezigheid van haar oma, met als gevolg dat de blik van de paradijsvogel zo krachtig is geworden.

Versleten kain

“De kains en sarongs van mijn oma zijn gedeeltelijk bewaard gebleven bij mijn ouders. Ik heb er drie gekregen. De kain die ik heb gebruikt, lag al lang in mijn kast. Hij was versleten, er zaten scheuren in en zij had hem – gedeeltelijk – gestopt, met heel fijne steekjes. Ik koos ervoor de kain in mijn werk intact te laten.” Loes wilde de paradijsvogel laten schitteren door voor de applicatie gebruik te maken van felle, plantaardige kleuren en waardevolle materialen zoals zoals zijde, wol en gouddraad.

Visuele vertaling

“Ik heb altijd een droom gehad om beeldend werk te maken, om mijn gevoel, mening en opvattingen visueel te vertalen. Textiel vind ik een mooi materiaal om mee te werken. Het is tactiel, je wilt het aanraken, je kunt er goed met reliëf in werken. Het leek me een goed idee om mijn werk niet alleen thuis op te hangen, maar eens te laten zien aan anderen en te kijken naar de reacties. Mijn plan is om van de andere twee doeken ook beeldend werk te maken.”

Loes Leatemia studeerde culturele antropologie en is maatschappelijk ondernemer. Zij ontwikkelt zich nu als beeldend kunstenaar en volgt de textielkunst-opleiding aan de DIY Textile School in Amsterdam.

> Volg Loes Leatemia op Instagram

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief