Textielgroep Texperanto exposeert in High Five Art Gallery

In de High Five Art Gallery in Baarle-Nassau zou in januari de expositie van de textielgroep Texperanto geopend worden. In deze tentoonstelling, getiteld "Hacking Quilts: een andere benadering van textiele kunst", laat de groep twaalf kunstwerken zien. De textielstukken onderscheiden zich door een subtiele verwijzing naar het quilten. De groep beperkt zich echter niet tot één techniek, maar laat juist zien hoe onbeperkt de technische en materiële mogelijkheden zijn binnen de textielkunst. Lees alvast over deze expositie en bezoek 'm zodra de coronamaatregelen het toelaten!

Tekst: Marta Kargól

Texperanto

De groep Texperanto ontstond in 2009 na het volgen van de opleiding Quilten Speciaal. De naam is een samentrekking van de woorden "Esperanto" en "textiel" en staat voor de betrokkenheid bij en openheid voor maatschappelijke ontwikkelingen. Momenteel bestaat de groep uit vier leden: Marjo van der Leeuw-Lauwereys, Karine van der Zon-Mels, Marjon de Vroed en Ria Braspenning. De leden ontmoeten elkaar acht keer per jaar, werken ook af en toe aan gezamenlijk werk en beslissen over selectie en vormgeving van gezamenlijke tentoonstellingen. Dit jaar kregen ze tevens ondersteuning van beeldend kunstenaar Monika Auch die hen als coach en curator begeleidde.

Bloemen

In alle verscheidenheid van talloze vormen en materialen die de groep gebruikt zijn er toch een aantal rode draden te ontdekken. Zo is bijvoorbeeld de inspiratie door natuur in verschillende werken aanwezig. Ria heeft op een zaaimatje van handgeschept papier viooltjes laten ontspruiten. Ze vertelt: "Aan de onderkant van de bio-installatie hangen talloze katoenen draadjes die het vocht opzogen om de plantjes te laten ontkiemen. De presentatie op een witmetalen raster verwijst naar de haast wetenschappelijke manier om de natuurlijke kringloop vast te leggen." De installatie van Marjo is geïnspireerd door rozen. Marjo: "Geborduurde rozen zijn gevangen onder een glazen stolp en als abstracte vormen op een langwerpig grid van grofmazig stramien geborduurd."

Schimmels

Karine raakte geïnspireerd door de schoonheid van schimmels. "Ik kwam op de kamer van mijn zoon en zag een glas met beschimmelde Ice Tea. Met digitale bewerkingen, zeefdruk en borduren zette ik de schimmelpatronen om in een serie van drie lange, smalle quilts." Dit textielstuk wordt verder gekenmerkt door contrasterende kleuren en krachtig dessin.

Groene vlekken

Marjon maakte een grillige rorschach-inktvlek geïnspireerd door de beroemde psychologische methode van Hermann Rorschach. Marjon: "Ik bevrijdde het ontwerp uit het platte vlak door te werken met linnen, zijde, wollen en katoenen draden, en maakte een serie van drie doeken." De felgroene lijnen zijn handmatig getuft en geven extra betekenis aan het traditionele vakmanschap.

Creatieve rijkdom

De groep Texperanto werkt met verschillende technieken, zoals marmeren, zeefdrukken, borduren en haken. De leden vertellen: "In de twaalf getoonde werkstukken verwijzen we naar quilten, maar we hebben behoefte aan verdere ontwikkeling. Nieuwsgierigheid en de behoefte om te verkennen drijven ons in de wijdere textiele wereld." Met uiteenlopende technieken en materialen toont Texperanto de rijkdom van eigen creativiteit.

Vanwege de coronamaatregelen is het verstandig eerst te informeren wanneer de expositie opengaat.

> Naar de website van High Five Art Gallery

Meer

De veelzijdigheid van werken in textiel te zien in Museum de Kantfabriek
Eva Fàbregas toverde een industriële hal om tot een surrealistisch landschap met amorfe sculpturen
Esther Bornemisza - “Approaches” Modern Fiber Art
Catherine Hill borduurt teksten op dierbare herinneringen
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief