Unieke screenprints van Gil De Vloo

Kleur en print vormen een rode draad in het werk van de Belgische textielkunstenaar Gil De Vloo. Vandaar ook de titel Passion for color & print voor haar solo-expositie, die van 8 tot en met 29 april 2018 in de High Five Art Gallery in Baarle-Nassau te zien zal zijn.

Tekst: Angela van Paasen

Naast "kleur" en "print" is "diversiteit" misschien wel het meest toepasselijke woord om het werk van Gil De Vloo te typeren. "Ik heb heel veel cursussen en opleidingen gevolgd om allerhande technieken van textielbewerking te ontdekken," vertelt Gil. "Die heb ik vervolgens vertaald naar een eigen manier van werken, waarin ik graag verschillende bewerkingen en materialen samenbreng."

Gecombineerde technieken

De tentoonstelling belooft een treffende afspiegeling te worden van de veelheid aan technieken waar Gil zich de laatste jaren mee bezig heeft gehouden. "Ik heb een voorkeur voor zeefdrukken en encaustic. Maar vaak zijn mijn werken combinaties van technieken; als ik stof als basis gebruik, verwerk ik daar bijvoorbeeld papier in, waar ik dan weer met verf en was op werk. Ik bouw het werk verder op door intuïtief dingen toe te voegen, zoals stukken kant of foto’s. Ik gebruik graag papier met tekst als basis. Als dochter van een drukker heb ik altijd interesse voor het schrift gehad."

Kleur vormt in haar werk altijd een belangrijk uitgangspunt. "Ik gebruik bijna geen pure  kleuren, voeg er altijd wat aan toe. Ik heb veel plezier in het zelf samenstellen van kleuren. Dat was al zo toen ik nog schilderde, en vanuit die achtergrond heb ik met de tijd een specifiek kleurenpalet ontwikkeld."

"Als dochter van een drukker heb ik altijd interesse voor het schrift gehad."

Van docente naar kunstenares

Gil begon haar carrière in de kunst met een opleiding tot plastisch kunstenaar, waarna ze jarenlang werkte als beeldend docente. Pas later ontdekte ze haar passie voor textiel en heeft ze zich hier breedvoerig in bekwaamd, waarna ze ook werd gevraagd om lessen te gaan geven in textielbewerking. Zo leerde ze textielkunstenares Helda Klouth kennen. "Toen Helda samen met haar man Huib High Five Art Gallery startte, nodigde ze me gelijk uit om er te exposeren. Het voelt goed om die erkenning te krijgen."

Erkenning kreeg ze ook van haar geboortestad Brugge, die haar het label "Handmade in  Brugge" toekende. Inmiddels bouwt Gil het workshopgeven af, om zich meer te kunnen richten op haar vrije werk. Ze blijft zichzelf ontwikkelen en nieuwe technieken en materialen toepassen. In High Five Art Gallery zullen hiervan de recente resultaten getoond worden. De werken variëren van grote collagedoeken tot verfijnde sjaals en "allerlei technieken komen aan bod", aldus Gil. Geheel in lijn met haar werkwijze.

> Naar de website van High Five Art Gallery

> Naar de website van Gil De Vloo

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief