Verbinding: dubbelexpositie Min Spillemaeckers en ViltKontaktGroep

Tot ongeveer halverwege december is in de High Five Art Gallery een dubbelexpositie te zien met een selectie van het werk van Min Spillemaeckers en de ViltKontaktgroep, waarbij het draait om verbinding. Zowel het vlechtwerk van de Belgische textielkunstenaar als de gevilte wandpanelen van de Nederlandse vereniging willen een boodschap uitdragen door het werk van anderen samen te brengen.

Gevilte koralen

Tijdens de coronaepidemie heeft de ViltKontaktGroep haar leden gevraagd thuis koraal te vilten. Dat hebben Mathilde Pielkenrood en Liesbeth Wieberdink bij elkaar gevoegd tot vijf kleurrijke wandpanelen en één witte. Mathilde Pielkenrood, regiocoördinator van de ViltKontaktGroep in Noord-Holland, kwam op dit idee nadat ze een aantal vrouwen koraal had zien haken: ‘Ik dacht: dat kun je ook met vilt doen en daar heb je veel meer mogelijkheden mee.’ Zodoende werden de afzonderlijke viltwerken van de leden met elkaar verbonden in zes panelen. En nu vraag je je natuurlijk af: waarom vijf gekleurde en één witte? Het witte paneel vertegenwoordigt het afstervende koraal in de oceanen en vraagt aandacht voor de manier waarop we omgaan met onze aarde.

Verbindend vlechtwerk

In het driedimensionale werk van Min Spillemaeckers komt vooral het vrouwelijke aspect naar voren. Met eeuwenoude vlecht-, weef-, bind- en knooptechnieken en symboliek van oerbevolkingen als de Aboriginals, Kelten en Native People verbeeldt ze dat vrouwelijke - soms concreet, soms abstract en soms met een speelse twist. Ze haalt haar inspiratie en materiaal van over de hele wereld. Zo kocht ze de kom uit haar werk Rainbow in Afrika en voegde er zelf maïsbladen aan toe die ze in regenboogkleuren verfde en met de coiling-techniek samenbond. De kom staat symbool voor de baarmoeder. ‘Zowel in een kom als een baarmoeder wordt in het donker iets nieuws klaar gemaakt’, geeft Min aan. In de dubbelexpositie is een selectie van Mins inspirerende werk te zien.

Meer

Ana María Hernando maakt de ongekende mogelijkheden van tule zichtbaar
De veelzijdigheid van werken in textiel te zien in Museum de Kantfabriek
Eva Fàbregas toverde een industriële hal om tot een surrealistisch landschap met amorfe sculpturen
Esther Bornemisza - “Approaches” Modern Fiber Art
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief