Volop viltkunst op Textiel Plus Arts & Crafts

Tijdens Textiel Plus Arts & Crafts is er veel te zien, onder andere viltkunst van Lidwina Charpentier, Marianne Mol en Rachel van der Weerd. Wat gaan ze tonen op de beurs? We vroegen het ze.

Tekst: Wouter de Vries

Lidwina Charpentier

Tijdens Textiel Plus Arts & Crafts laat Lidwina Charpentier gordijnen zien die 100% uit gevilte ruwe wol bestaan. “Op de Lüneburger Heide leeft de Heidschnucke, een prachtig schaap met lange haren waar niemand mee werkt”, vertelt Lidwina.

“De mensen daar dachten: het is een mooi schaap, maar we kunnen niets met de wol, het kan slechts dienen als ‘vulwol’. Het uitgangspunt van mijn onderzoek was: wat kun je wél met die wol? Ik heb lappen gemaakt van de ruwe vacht en daar heb ik patronen op gevild; het zijn prachtige glasgordijnen geworden.”

Deze gordijnen vormen een “sociaal kunstwerk”. “Als ik iets maak, bedenk ik altijd wat ik voor de omgeving kan doen”, vertelt Lidwina. In Soltau toonde ze haar werk tijdens een internationale modeshow.

“Daar gaat kunst over: dat je zienswijze verandert omdat je een ander perspectief aangereikt krijgt.”

Inwoners vertelden de kunstenaar dat het werk hen in hun hart heeft geraakt. “Ze kijken nu anders naar dat schaap”, aldus Lidwina. “Ze zijn de meerwaarde van die wol gaan inzien. Dan heb ik een goed kunstwerk gemaakt, denk ik. Want daar gaat kunst over: dat je wordt geraakt en dat je zienswijze verandert omdat je een ander perspectief aangereikt krijgt.”

> Naar de website van Lidwina Charpentier

Marianne Mol

“Tijdens Textiel Plus Arts & Crafts laat ik vier werken zien, waaronder het werk dat je hier ziet: “Kunst in een Kistje”. Dit werk hangt aan een wand en bestaat uit twintig blank geschuurde sigarenkistjes van 10 x 10 cm. Elk kistje bevat een handmatig gevilt kunstwerkje. Bezoekers kunnen de kistjes openen en sluiten. Daarnaast toon ik nog wat klein werk en ingelijste ecoprints op papier.”

Natuur is voor Marianne een grote inspiratiebron: “Vormen, kleuren, texturen en structuren. Ook vergankelijkheid, kwetsbaarheid, kracht en herstel neem ik daar waar.

Ik start vanuit een globaal idee in mijn hoofd. Ik volg mijn intuïtie om het idee verder uit te werken in textiel. Mijn specialisatie ligt bij het handmatig maken van vilt. Daarvoor gebruik ik wol in combinatie met andere natuurlijke vezels. Maar ook aanverwante textiele technieken zijn me niet vreemd. Ik houd ervan om structuur en textuur te creëren in mijn vilt. Ik werk het liefst met diepe kleuren of juist met naturel kleuren.”

> Naar de website van Marianne Mol

Rachel van der Weerd

Atelier “Het Kleine Huis” van Rachel van der Weerd is gelegen in het hart van historisch Franeker. Tijdens Textiel Plus Arts & Crafts is Rachel drie dagen aanwezig met een winkel vol kantachtige zijdes, glanzende viscose en verfijnde vezels voor transparant vilten.

“Viltkunstenaar ben ik in hart en ziel”, vertelt ze. “Het is een oergevoel en haast onmogelijk om het er zomaar bij te doen. Mijn focus ligt op transparant vilten.

Want juist in de verfijning vind je eindeloos veel technieken. Wat mij boeit is de zachtheid van de vezels en zijdes. Het geeft iets magisch aan het werk.” In 2019 organiseert Rachel een Vilt Zomerweek met een focus op transparantie, en zijn er twee Woldriedaagses, met als thema’s “Flinterdun & gelaagd” en “Handgeschreven vilt”.

Voor Rachel is het proces al bijzonder: de ontdekkingen, de worstelingen en ten slotte de euforie als een werk “klopt”.

“De wol laat mij stralen”, zegt ze. “Hoe mooi is het dat we deze verbindende, verrijkende, pleziermakende sensatie die de wol ons geeft mogen delen op Textiel Plus Arts & Crafts.”

> Naar de website van Rachel van der Weerd

Textiel Plus Arts & Crafts vindt plaats van donderdag 15 tot en met zaterdag 17 november 2018 in de Brabanthallen in Den Bosch.

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief