Wedstrijd: jury verrast door hoog niveau inzendingen

Meer dan zesduizend bezoekers kwamen van 15 t/m 17 november 2018 naar de Handwerk en Quiltdagen, met Textiel Plus Arts & Crafts als inspirerend onderdeel. De wedstrijd met 116 inzendingen en de bekendmaking van de jury- en publiekswinnaar vormden een hoogtepunt.

Tekst: Dorothé Swinkels en Wouter de Vries

Als TxP (Textiel Plus) zijn we er enorm trots op dat er weer een beurs georganiseerd wordt die onze naam draagt en waar textielkunst een belangrijk onderdeel van vormt. Onze waardering gaat hier uit naar beursorganisatoren Anouk Zoer en Rob Terwisse die dit hebben mogelijk gemaakt. Om de eerste editie van deze beurs te vieren, hebben we een wedstrijd georganiseerd. De opdracht: kies een persoonlijk object waarmee je je emotioneel verbonden voelt, bewerk dit object met de textiele technieken en maak zo de emotionele waarde zichtbaar die het object voor jou heeft.

Expositie Textiel Plus Arts & Crafts Wedstrijd 2018
Expositie Textiel Plus Arts & Crafts Wedstrijd 2018

De uitleg bij de kunstwerken zorgde voor tranen in de ogen

Drie juryleden hadden de taak om uit de 116 inzendingen de jurywinnaar te kiezen: Tineke Geurts, commissiehoofd wisselexposities bij Museum de Kantfabriek, en TxP-redactieleden Dorothé Swinkels en Herma Meere.

Tedere gevoelens

Veel inzenders legden hun vaak tedere gevoelens vol vertrouwen bloot en bleken hun boodschap goed over te kunnen brengen. Een ‘vreemd’ object werd moeiteloos geïntegreerd, boodschap en beeld werden tot één geheel gesmeed, bepaalde gedachtegangen werden uitgewerkt met symbolen.

Vooral moeders (en een schoonmoeder) waren favoriet in de herinneringen. We kwamen veel bijzondere materialen, vaak gedeeltelijk verwerkt, in de inzendingen tegen: een uit een brand geredde foto van oma en oma’s omslagdoek (kain) voor in de keuken, moeders haarlokje en moeders shawl, vaders tekenpotloden en een stukje blouse van een vader,een sleets jurkje uit de familie, kindertekeningen, een autospiegel met aanhangend amulet, onvoltooide borduurwerkjes, foto’s uit familiealbums, brieven, een versleten knuffeltje, een geborduurd tafelkleed van een tante, een bijbel, een kapot koffiekopje.

Toewijding

De juryleden hadden een flinke kluif aan het selecteren van de jurywinnaar, gezien de gemiddeld hoge kwaliteit van de inzendingen.

Alle ingezonden werken getuigen van grote toewijding. Om aan te geven hoe bijzonder de motivatie van veel deelnemers aan de wedstrijd was: degene die de handgeschreven uitleg van de deelnemers bij hun werken overtikte om bij de presentaties te hangen, had soms tranen in de ogen. Bijna alle deelnemers zijn boven een specifieke textieltechniek uitgestegen of wisten combinaties van technieken zinvol te gebruiken. Geen technische hoogstandjes, maar werk dat ontroert. De inhoud heeft, in bijna alle gevallen, veel meer dan de techniek, richting gegeven aan de werken. Bijzonder was ook de inzending van een groep die de opdracht uitwerkte en als groep inzond.

Shortlist

Het maken van de shortlist was relatief eenvoudig, de jury kwam tot een lijst favorieten waar elk lid unaniem achter kon staat.

Alle argumenten afwegend kwam de jury uiteindelijk tot de winnaar: Renee Toonen en twee eervolle vermeldingen. Dit zijn Linda Lammerts en Loes Leatemia. De publiekswinnaar is An Packbiers. In het begin van 2019 zullen we naar alle waarschijnlijkheid een tweede editie van deze wedstrijd uitschrijven. We houden je hiervan op de hoogte via het magazine, de website, de nieuwsbrief en de sociale media.

Het TextielPlatform heeft een aantal vlogs gemaakt tijdens de beurs, waaronder de bekendmaking van de jury- en publiekswinnaar die je op deze pagina kunt vinden.

> Bekijk de bekroonde inzendingen

> Bekijk hier alle vlogs van TextielPlatform

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief