De geborduurde ontdekkingsreizigers en Inuit van Preta Wolzak

De geborduurde portretten uit de series “Ma petite inuite” en “Everybody needs a hero” van de Nederlandse kunstenaar Preta Wolzak kijken je met intense blikken aan. De werken kenmerken zich door spannend kleurgebruik en een geheel eigen borduurtechniek. Bovendien geven ze uiting aan de boosheid van de kunstenaar op de manier waarop mensen met elkaar en de wereld omgaan.

Tekst: Dorothé Swinkels

Preta weet niets van borduursteken en wil dat ook niet. Het zou haar maar belemmeren, zegt ze. Ze doet wat het werk haar ingeeft, borduurt als een vrije vogel. Slechts in vrijheid kan ze een beeld naar haar hand zetten. Ze is voortdurend op zoek naar niet voor de hand liggende combinaties van traditionele en eigentijdse materialen: van oude Japanse zijdes tot glow-in-the-dark kunststoffen, en heeft het over “heerlijke glitter metallic”. Voor haar bestaat het niet dat kleuren zouden vloeken, ze vindt het spannend de grenzen op te zoeken.

“Het bijna middeleeuwse borduurtempo van Preta Wolzak staat in contrast met het tempo waarin wij leven.”

Empathie verloren
Preta’s inspiratie ligt in haar irritatie, verontwaardiging en ongeloof over de domheid van de mens. Hoe wij met elkaar en met de wereld omgaan, onze empathie hebben verloren. In twee series geborduurde portretten brengt ze haar boosheid tot uitdrukking.

Ode aan de ontdekkingsreizigers

Rond 1900 trokken meerdere ontdekkingsreizigers naar de Zuidpool. In de serie “Everybody needs a hero” portretteert Preta een aantal van hen. Zij wil met naald en draad, een medium dat haaks staat op het tempo waarin wij leven, een ode brengen aan deze groep moedige mensen die de pool ontdekt, onderzocht en beschreven hebben. Nu, dik honderd jaar later, is de toestand van zowel de Zuid- als de Noordpool in gevaar door klimaatverandering, vervuiling door het delven van grondstoffen en het almaar toenemende toerisme.

Eerbetoon aan de Inuit

Met haar serie “Ma petite inuite” brengt Preta een eerbetoon aan de Inuit die op de Noordpool leven, en met de smeltende poolkappen de eersten zijn die de gevolgen ondervinden van klimaatverandering. Hoewel de Inuit onze zucht naar comfort en luxe niet kennen, beïnvloedt dit wel op negatieve wijze hun dagelijkse leven.

Hoofdbeeld: Preta Wolzak, "Everybody needs a hero", handgeborduurd, leer, 40 x 30 cm.

> Naar de website van Preta Wolzak

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief