De handgemaakte fictie van Daniela Edburg

De Mexicaanse textielkunstenaar Daniela Edburg creëert fantastische, kunstmatige verhalen over de wereld waarin we leven. Het dramatische mysterie en de levendige kleuren in haar foto's onthullen een overdrijven van de realiteit. Ze zetten de kijker aan tot denken.  

Tekst: Dorothé Swinkels

Daniela begon de potentie van textiel als medium voor haar werk te zien, toen ze voor een project werkte aan een gebreid grasveldje als symbool voor een veilige plek. Ze ging in haar werk meer zelfgebreide en -gehaakte textielelementen gebruiken vanwege hun symbolische waarde: comfort, zachtheid en creatieve energie.

“De textiele objecten voegen absurditeit toe aan haar beelden.”

Absurde voorstellingen

Inmiddels beschouwt Daniela textiel als een veelzijdig medium dat haar in staat stelt om van bijna alles zachte, absurde voorstellingen te maken. Ze ziet de textiele objecten, die duidelijk kunstmatig zijn, als een eenvoudige vorm van handgemaakte fictie, die een extra laag absurditeit lijken toe te voegen aan haar beelden.

Modellen

Daarnaast nodigt ze mensen uit om samen met haar dingen te maken. Voor het project “The Civilized Moss” nodigde ze mensen uit om mos te haken of te breien. Deze activiteit verbond mensen met elkaar, en hun betrokkenheid bij het project ontwikkelde zich tot een volledige samenwerking - de mensen als modellen in de foto’s fungeren.

Tussen zekerheid en onzekerheid

Daniela beschouwt zichzelf als een interdisciplinair werkende beeldend kunstenaar. Ze wil betrokken zijn bij alle stadia van de productie. Dit helpt haar zich te blijven concentreren op kleine dingen zoals het haken van een nier of een taart. Ze werkt graag in de in-betweens tussen zekerheid en onzekerheid, tussen het reële en het verbeelde, daar waar tegenstellingen elkaar ontmoeten om hun cyclus te voltooien. Haar creatieve proces beschrijft ze als neurotisch, obsessief, vol onzekerheden die door het werk zelf worden opgelost.

> Naar de website van Daniela Edburg

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief