Frode Bolhuis toont met “A contagious affair” textiel werk

Frode Bolhuis (1979) heeft bij Galerie Bart in Amsterdam een prachtige tentoonstelling ingericht die het bezoeken meer dan waard is. In de mooie ruimtes van de galerie toont hij (kleine)figuren, maar ook tekeningen en (grote)objecten waarin hij textiel verwerkt heeft.

Tekst: Herma Meere

Vooral de figuren trokken mijn aandacht. Ze zijn niet zo groot, zo’n 40 centimeter hoog en meestal gemaakt van een synthetische klei rond een frame. De klei is minutieus bewerkt. Na het bakken wordt de figuur aangekleed met textiel of een enkele keer met papier. Soms wordt een beetje kleur aangebracht, maar het meest opvallend is wel het gebruik van fluorescerend garen en -bolletjesband.

“Een crisismoment leidt vaak tot het creatiefste moment. Ik durf dan meer.”

Unica

De beelden blijven meestal wit en de aankleding is in zachte tinten met deze opvallende toevoegingen. Het zijn allen unica. Eén figuur is in facetten opgebouwd; dit werk is gegoten, waardoor er een editie van acht gemaakt kan worden. De figuren staan steeds op een speciaal voor dit beeld vervaardigd sokkeltje, zodat het werk aan de muur bevestigd kan worden.

Monumentale aanpak

Toen Frode wist dat hij hier een tentoonstelling zou krijgen heeft hij een aantal objecten gemaakt specifiek voor deze ruimtes. Ze hebben hetzelfde kleurenpalet: een witte ondertoon met – als contrast – fluorescerende stoffen en garens. Door de monumentale aanpak van de grote objecten komen de kleine figuren niet in de verdrukking. Integendeel: ze staan ‘zelfstandig’ hun mannetje!

Crisismoment

Naast de figuren en de objecten zijn nog een paar tekeningen te zien waarin het niet moeilijk is het handschrift van de kunstenaar te herkennen. Gevraagd naar de volgorde van de werken vertelde Frode dat hij “tegelijk aan meerdere dingen werkt” en merkt op dat “een crisismoment vaak tot het creatiefste moment leidt. Ik durf dan meer.”

Intieme ruimte

Geheel van een andere orde is het werk dat in de tuin staat, een soort plaatstalen koffers, met de laser gesneden en opgestapeld. Het werk is ook van hem, zo’n vijf jaar geleden gemaakt voor deze galerie bij hun verhuizing naar deze plek. Het zwarte monumentale werk, op inmiddels weer door de regen felgroene grasmat, sluit de intieme ruimte met de poëtische figuren en objecten heel mooi af.

De expositie “A contagious affair” is nog tot en met 20 oktober 2018 te zien bij Galerie Bart in Amsterdam.

> Naar de website van Galerie Bart

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief