Het engelengeduld en kleurgevoel van Serena García Dalla Venezia

Serena Garcia Dalla Venezia maakt sculpturale objecten door een bijna pointillistische “opeenstapeling” van honderden kleine, met de hand genaaide stoffen vormpjes van verschillende grootte en kleur. Samen vormen ze een organisch geheel dat lijkt te kunnen blijven doorgroeien. Het werk van de Chileense kunstenaar getuigt van engelengeduld, toewijding, nauwgezetheid, doorzettingsvermogen en kleurgevoel.

Tekst: Dorothé Swinkels

Haar inspiratie haalt Serena uit de natuur en natuurlijke processen. Haar werk lijkt op planten, wortels en andere organische wezens, denk aan korstmossen of amoebes, die met elkaar verbonden zijn. Ze vormen bouwsystemen waarin het geheel gevormd wordt door de vele kleine onderdelen.

Constructiemethode

De vormen die Serena maakt, zijn eenvoudig, haar techniek fundamenteel, bijna prehistorisch. De kunstenaar heeft gekozen voor een constructiemethode waarvan de belangrijkste acties zijn: wikkelen, vullen, sluiten en verbinden tot een groter geheel. Al het handwerk doet ze zelf. Dat is een bewuste keuze om weerstand te bieden aan de druk die bestaat om dit soort handmatige productie uit te besteden.

“Juist vanwege de herhaalde handeling doet Serena dit werk met veel plezier.”

Soort meditatie

Haar kunstwerken ontlenen een deel van hun kracht en betekenis aan het feit dat ze handgemaakt zijn. Ook juist vanwege de herhaalde handeling doet Serena dit werk met veel plezier. Het repetitieve karakter werkt als een soort meditatie en voelt voor haar diep geworteld in menselijke activiteiten, zoals het repareren van visnetten.

Kleurverlopen

Het werk groeit onder haar handen, zonder dat Serena al te veel wil plannen. De kleuren kiest Serena instinctief; ze houdt van kleurverlopen en gebruikt vuile kleuren om te contrasteren met heldere kleuren. Al werkend komt het object langzaam tevoorschijn. Serena vindt het nog steeds een uitdaging te zien hoe een werk steeds weer kan groeien vanuit haar eigen kleine herhaalde handelingen.

Hoofdbeeld: Serena García Dalla Venezia, Craft With Conscience.

> Naar de website van Serena Garcia Dalla Venezia


0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief